Poate fi prelungita viata omului? Nu! Pentru ca viata noastra e asemanatoare cu mecanismul unui ceas…

Se poate prelungi viata omului? O intrebare la care putem cauta un raspuns.

Iata un ceas. Stiti ca exista diferite modele de ceasuri. Un ceas mecanic obisnuit are un arc conceput pentru a functiona douazeci si patru de ore. Dupa douazeci si patru de ore, se opreste. Ceasurile de alt tip pot functiona o saptamana, o luna, un an sau cativa ani (ceasurile prevazute cu baterii). Mecanismul este mereu calculat pentru un timp determinat. Asa a fost fabricat de catre ceasornicari si asa ramane.

Ati remarcat, poate, ca anumite ceasuri au un regulator. Daca il deplasam, ceasul poate merge mai lent sau mai repede. Daca il luati, arcul poate sa se destinda foarte repede si, desi il ajustati pentru a functiona douazeci si patru de ore, el se va epuiza in trei-patru minute. Dimpotriva, ceasul ar putea la fel de bine sa mearga cu incetinitorul timp de o saptamana sau o luna, desi mecanismul sau a fost calculat pentru douazeci si patru de ore.

Noi suntem asemenea unui ceas. Sistemul nostru de functionare este prestabilit. Fiecare om are mai multe feluri de arcuri. In functie de ereditate, sistemul e diferit. De exemplu, un mecanism poate fi prevazut sa dureze saptezeci de ani. Cand arcul ajunge la capat, viata ajunge si ea la capat. Mecanismul unui alt om poate fi calculat sa dureze o suta de ani. E ca si cum ar fi fost fabricat de alt artizan. Iar la unii, arcul nu poate dura decat o saptamana.

Astfel, fiecare om are un timp de viata care ii este propriu. Nu putem schimba sistemul. Fiecare dintre noi ramane asa cum a fost creat. Durata de viata nu poate fi schimbata. Daca arcul s-a destins, acesta este sfarsitul. Durata vietii este deja determinata la nastere si daca credem ca putem schimba ceva in legatura cu asta, e pura imaginatie. Pentru a schimba ceva, ar trebui sa schimbi totul: ereditatea, tatal, bunica… E prea tarziu pentru asta.