O istorie inedita a Sf. Valentin

sf-valentin-1Valentine’s Day, adica ziua indragostitilor, se sarbatoreste intotdeauna pe 14 februarie. Inimioare, pupici, imbratisari, cadouri pentru cei dragi…toate se intampla in aceasta zi speciala. Dar cum a aparut aceasta zi si cu ce scop? Sa parcurgem impreuna o istorie inedita si plina de lucruri interesante a Sf. Valentin.

1) Ziua indragostitilor in era pre-crestina: biciuirea femeilor pe spate

In vechea Roma, zilele de 13,14 si 15 februarie erau sarbatorite ca Lupercalia, un festival pagan de fertilitate. Acesta se pare ca a stat la baza sarbatorii pentru 14 februarie. Totusi, Lupercalia era sarbatorita altfel. Conform prof. Noel Lenski, de la Univ. din Colorado, tinerii barbati se dezbracau si biciuiau (cu bice din piele de capra sau caine) spatele tinerelor femei, cu scopul de a le imbunatati fertilitatea.

2) Anul 197 d.Hr. si moartea Sf. Valentin

Un crestin pe nume Valentin din Terni este martirizat in domnia imparatului Aurelian. Nu se stie prea multe despre viata sa, doar ca a fost facut episcop de Terni in anul 197 d.Hr. si a murit la scurt timp dupa aceasta. Se pare ca a fost inchis, torturat si decapitat pe Via Flaminia in Roma, datorita apartenentei sale la religia crestina, prin ordinul prefectului Romei, Placid Furius. Conform legendei, el ar fi murit pe 14 februarie, dar se pare ca acest lucru n-ar fi totusi adevarat, fiind o adaugire ulterioara.

3) In anul 289 d.Hr. este martirizat un alt Valentin din Roma

Un alt crestin, Valentin din Roma, este martirizat in timpul imparatului Claudius. Un preot sau episcop din Roma a fost arestat pentru ca a oferit ajutor unor prizonieri. In timp ce se afla in inchisoare, se spune ca l-ar fi convertit la crestinism pe temnicerul sau, redandu-i vederea fiicei sale oarbe. Conform altei versiuni, aparute mai tarziu, se spune ca el s-ar fi indragostit de fiica temnicerului, trimitandu-i o nota „De la al tau Valentin”, dar aceasta informatie este nesigura. Inca o alta versiune, la fel de improbabila, imparatul Claudius le-ar fi interzis barbatilor tineri sa se casatoreasca, pentru a fi soldati mai buni, iar Valentin a fost arestat pentru ca s-ar fi casatorit in secret. Ca si celalalt Sf. Valentin, acest Valentin ar fi murit pe 14 februarie, dar si aceasta data pare destul de improbabila.

Papa Gelasius declara 14 februarie „ziua Sf. Valentin” in anul 496 d.Hr.

In anul 496, papa Gelasius a declarat 14 februarie drept „ziua Sf. Valentin”, sarbatoare crestina. Este posibil ca aceasta data sa fi fost pentru a contracara festivalul pagan si foarte popular al Lupercaliei, conform strategiei „daca nu poti sa-i invingi, atunci alatura-te lor, oferind o alternativa”.

In 1382, Sf. Valentin = sarbatoarea indragostitilor?

Geoffrey Chaucer (1343-1400), celebru poet englez scrie in anul 1382 „Parlamentul pasarilor”, care se crede ca este prima scriitura care face referire la Sf. Valentin ca la sarbatoarea indragostitilor. Celebrand logodna dintre regele Angliei, Richard al II-lea, si Anne de Bohemia, el scrie: „Si a fost Ziua Sf. Valentin / Cand fiecare pasare a venit sa-si gaseasca partenerul”. Totusi, se crede ca el se referea la data de 2 mai, ziua Sf. Valentin din Genova, in calendarul bisericesc catolic, o zi mai potrivita pentru pasari pentru a se imperechea in Anglia.

Curte de justitie in problemele dragostei, deschisa pe 14 februarie 1400

Chiar de ziua sf. Valentin, pe 4 februarie 1400, la Paris este deschisa o curte de justitie pe probleme matrimoniale, care se ocupa cu divorturile, casatoriile, adulterele si alte probleme in dragoste. Cativa ani mai tarziu, ducele Charles de Orleans, fiind intemnitat in turnul Londrei, in urma bataliei de la Agincourt (1415), ii trimite iubitei sale una din primele insemnari de dragoste in care este mentionat Sf. Valentin.

Shakespeare si Sf. Valentin (1601)

Ziua Sf. Valentin a intrat cel mai mult in constiinta populara, atunci cand Shakespeare o mentioneaza in Hamlet. Ofelia spune: „Maine e ziua Sf. Valentin / Si voi o fecioara la fereastra ta / Pentru a fi a ta Sf. Valentin”.

Felicitarile de Sf.Valentin (sfarsitul secolului XVIII-inceputul secolului XIX)

In Anglia, de pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, au inceput sa apara notitele de iubire, precursoare a felicitarilor de Sf Valentin de astazi. Apoi, la inceputul secolului XIX au inceput sa apara felicitarile, produse in masa, de Sf. Valentin.

In 1913, apar celebrele felicitari de Sf. Valentin Hallmarks

Anul 1913 poate fi considerat anul oficial de nastere al zilei Sf Valentin ca sarbatoare a dragostei, caci apar celebrele felicitari romantice de Sf. Valentin, produse de firma Hallmark Cards.

Apoi, dupa aceasta data, sarbatoarea a devenit din ce in ce mai populara, fiind imbratisata de mai toate tarile din lume. Ce bine ca si indragostitii au si ei o sarbatoare a dragostei!