Noaptea de Sanziene, un moment foarte propice pentru ritualurile magice

Noaptea de SanzieneNoaptea de Sanziene, numita in engleza Ajunul Mijlocului Verii (Midsummer’s Eve), se serbeaza in preajma solstitiului de vara (21 iunie). In timpurile pagane, in aceasta noapte se aprindeau focuri mari in aer liber pentru ajuta soarele care, din aceasta noapte, incepea sa-si piarda treptat puterea. Oamenii sareau prin flacari, convinsi ca in felul acesta vor ajuta la cresterea recoltei si vor spori bunastarea celor de fata. Uneori, porneau cu torte aprinse printre holde ca sa fie siguri ca acestea se bucura de protectie deplina.

Noaptea de Sanziene este un moment foarte propice pentru ritualurile magice. Este, de asemenea, un moment foarte potrivit pentru procurarea de amulete, mai ales de dragoste, caci atmosfera este plina de spirite care le confera o putere sporita. Ierburile culese la miezul noptii aduc noroc si asigura protectie impotriva a numeroase calamitati. Acum se culege iarba Sf. Ioan si se atarna deasupra usii ca sa impiedice intrarea spiritelor rele. Femeile care nu pot ramane gravide trebuie sa se duca in gradinile lor la miezul noptii si sa culeaga iarba Sf. Ioan. Pentru aceasta operatiune, femeia trebuie sa fie in pielea goala.

Si, intrucat solstitiul marcheaza inceputul descresterii puterii solare, fortele intunericului sunt si ele prezente in timpul noptii pretutindeni. Vrajitoarele tin sabaturi si ghicesc viitorul. Si cum aceste evenimente se desfasoara adesea in preajma nucilor, oamenii aveau grija sa se fereasca de ei in aceasta noapte.

Sarbatoarea a fost preluata si de calendarul crestin si astazi este cunoscuta sub numele de Noapte de Ajun a Sf. Ioan. Vechiul obicei pagan prin care se sacrifica un animal a fost abandonat si inlocuit de cununi de flori si ierburi. Aceste cununi contin atat ierburi „bune”, cat si ierburi „rele”. Ierburile bune erau cele folosite in scopuri terapeutice, cele rele erau buruieni si plante despre care se credea ca poseda trasaturi negative.
Chiar si panglicile impletite in aceste cununi au o semnificatie simbolica. Panglica alba simbolizeaza puterea; cea albastra, iubirea; cea rosie, sacrificiul; cea galbena, soarele.

Candva, se credea ca oamenii care isi petrec seara pe veranda unei biserici vedeau fantomele membrilor parohiei care aveau sa moara in urmatoarele douasprezece luni.