Musetelul, un minunat leac universal

Egiptenii venerau musetelul (Matricaria chamomilla) pentru puterea sa de a vindeca febrele – mai ales crizele recurente de malarie. Florile sale asemanatoare cu margaretele le aminteau de Soare, asa ca i l-au inchinat lui Ra, zeul Soarelui – unul dintre cei mai importanti zei ai pantheonului egiptean. Incepand cu dinastia a VI-a, toti faraonii si-au declarat descendenta din Ra. Trupul lui Ramses al II-lea a fost uns cu ulei de musetel.

Musetelul comun are o aroma placuta, cu parfum distinct de mere – de unde si denumirea sa din greaca veche, kamai, care inseamna „pe pamant”, si melon, „mar”. Cand e calcat sub picioare, mirosul sau puternic si inmiresmat ii dezvaluie adesea prezenta inainte de a fi vazut. De fapt, pasitul peste planta pare sa-i fie benefic acesteia.

Musetelul a fost numit „medicul plantelor”, fiindca nimic nu pare sa contribuie atat de mult la sanatatea unei gradini decat numarul firelor de musetel raspandite prin ea. Daca o alta planta se imbolnaveste, in noua cazuri din zece, prezenta unei flori de musetel langa ea o va insanatosi.

Beneficul ulei volatil al musetelului

Principiile sale active sunt un ulei volatil, acidul anthemic (principiul amar), acidul tannic si o glicosida. Prin fierbere, uleiul se disipeaza. Ceaiul de musetel trebuie sa fie pregatit intr-un vas acoperit, in scopul de a impiedica scaparea aburilor, intrucat valoarea medicinala a florilor este redusa in proportie considerabila de cea mai mica evaporare. Florile trebuie lasate la asezat in infuzie timp de cel putin zece minute, inainte de a se strecura.

Musetelul poate fi folosit pentru tratarea urmatoarelor boli:

1) Ulcere de stomac

Specialistii in plante medicinale considera musetelul principalul leac pentru arsuri gastrice si deranjamente de stomac. Pentru ulcerele la stomac, remediul preferat e musetelul. Nu poate exista niciun alt remediu mai pe masura, inclusiv toate produsele sintetice. Este unic de potrivit pentru tratarea afectiunilor digestive, incluzand ulcerele, deoarece combina proprietati antiinflamatorii, antiseptice, antispasmodice si calmante pentru stomac.

2) Calculii biliari

Ceaiul de musetel e cunoscut de mult timp ca solvent pentru calculii biliari. Intr-un caz consemnat, doua pietre biliare au fost puse intr-un pahar cuceai de musetel. A doua zi, pietrele se sparsesera in patru bucati. In ziua a cincea, erau ca nisipul. Dupa zece zile, se dizolvasera complet.

3) Diverticulita

Ceaiul de musetel este deosebit de valoros pentru tratarea diverticulitei, intrucat actiunea sa antiinflamatorie calmeaza intregul sistem digestiv. O doza sugerata este de doua lingurite de musetel uscat la o ceasca de apa fiarta. Lasati la asezat cinci-zece minute. Sorbiti pe parcursul zilei.

4) Umflaturi, nevralgii si dureri

Pe langa intrebuintarile lor pe plan intern, florile de musetel sunt folosite de asemenea in mod extins ca prisnite si comprese pentru umflaturi externe, nevralgii sau dureri inflamatorii, si au efect acolo unde alte remedii au esuat, dovedindu-se inestimabile pentru reducerea umflaturilor faciale cauzate de abcese. Se pot umple pungi cu flori afanate, cufundandu-se complet in apa fiarta, inainte de a fi aplicate ca prisnite. Se spune ca puterile antiseptice ale musetelului sunt de o suta douazeci de ori mai mari decat ale apei de mare.

Scufundarea intr-o infuzie calda (preparata asemenea ceaiului, dar fierband mai multa vreme – intre douazeci si treizeci de minute) este foarte odihnitoare pentru picioarele obosite si alunga durerea bataturilor.

Intreaga planta e folosita pentru aplicari externe la durerile de dinti, de urechi si nevralgii. 30 grame de planta uscata se infuzeaza intr-un litru de apa fiarta, apoi se lasa la racit.

5) Migrena

Specialistul francez in plante medicinale Maurice Messegue spune: „Bunica mea, Sophie, imi dadea intotdeauna cate o infuzie buna de musetel cand banuia ca aveam viermi si ulterior am aflat ca obisnuia sa le-o recomande femeilor din sat care sufereau de menstruatii dureroase. Tatal meu o recomanda pentru crampele de stomac si de intestine, colici si spasme (…), pentru a accelera vindecarea (…) ranilor si a opri puroiul. Eu insumi am folosit-o pentru virtutile sale din tratamentul migrenelor si nevralgiilor faciale (…). Imi place sa citez cazul unui om care a venit sa ma consulte in legatura cu migrena lui, care rezista la toate produsele farmaceutice „clasice” pe care le luase si care ii distrugeau stomacul si rinichii. Dar, dupa paisprezece zile de tratament intensiv cu musetel, s-a vindecat.”

Pentru migrene si nevralgii, Messegue prepara un decoct, punand o mana de flori uscate de musetel intr-un litru de apa.

6) Efect sedativ calmant, absolut inofensiv

Infuzia (de musetel), preparata din 30 gr. de flori si 0,51 de apa clocotita si luata in doze variind de la o lingura pana la un pahar are un minunat efect calmant, sedativ si absolut inofensiv. Este considerat un preventiv si singurul remediu sigur contra cosmarurilor. Opreste orice acces de delirium tremens in faza de inceput. Uneori, este folosit si pentru febre intermitente.