Meditatia Universala sau suprematia sufletului asupra materiei

Timp de mii de ani, oamenii au obtinut mari beneficii de pe urma meditatiei. Studiile stiintifice moderne au demonstrat eficacitatea meditatiei in restaurarea starii de sanatate si pentru amplificarea bunastarii personale. Meditatia a fost dintotdeauna un instrument vital pentru practicantii care si-au propus drept scop progresul pe calea spirituala. In lume au aparut numeroase stiluri si tehnici de meditatie. Unele traditii le cer practicantilor sa  vizualizeze anumite imagini. Altele, sa isi goleasca mintea de ganduri, sa recite mantre sau sa adopte anumite posturi corporale.

Exista o tehnica revolutionara de meditatie, numita Meditatia Universala. Este vorba ele un instrument terapeutic extrem de eficient, care poate fi folosit pentru a revarsa binecuvantarea spirituala asupra oricarui aspect al vietii. Acest tip de meditatie presupune un proces de vizualizare creatoare la nivelul abdomenului, a oricarei imagini din univers. Principalul  ingredient al Meditatiei Universale este principiul suprematiei sufletului asupra materiei, numita pe scurt Puterea Sufletului. Practica Meditatiei Universale are doua obiective. Primul se refera la autovindecare, iar cel de-al doilea la vindecarea altor persoane,  a societatii si a universului. Daca toata lumea ar aplica in viata de zi cu zi intelepciunea Meditatiei Universale, pe intregul pamant s-ar revarsa din abundenta vindecarea, pacea, armonia si iluminarea.

Cum te poti bucura ele beneficiile vindecatoare si de binecuvantarea spirituala a Meditatiei  Universale? Simplu: aplicand vindecarea salutului. Roaga sufletul fiintei sau obiectului cu care doresti sa intri in contact sa patrunda in regiunea abdomenului tau. Aceste imagini trebuie plasate la nivelul abdomenului deoarece aici se afla centrii energetici care asigura stabilitatea corpului.

Poti invoca orice inger vindecator, orice Buddha, orice sfant, soarele si luna, copacii, muntii – pe oricine doresti. Daca le vei invoca, sufletele acestora iti vor da intalnire in abdomenul tau, oferindu-ti puterea lor vindecatoare si bucurandu-se de iubirea si de compasiunea ta. Meditatia Universala are la baza principiul potrivit caruia orice fiinta si orice obiect (animat sau neanimat) are un suflet,  deci implicit o natura plina de iubire si de compasiune.  Iubirea si compasiunea reprezinta esenta oricarui suflet. De pilda, soarele slujeste universul 24 de ore pe zi. In mod similar, luna si stelele isi revarsa non-stop lumina lor asupra universului, copacii transforma dioxidul de carbon in oxigen, iar florile isi revarsa incontinuu parfumul lor suav asupra celor din jur, fara sa fie rugate si fara sa astepte nimic in schimb. Toate fiintele si toate obiectele din univers isi ofera serviciile lor, neconditionat.

Stiluri de meditatie

Milioane de oameni din lumea intreaga mediteaza zilnic. Unii practica meditatii binecunoscute, transmise de secole clin generatie in generatie, in timp ce altii se concentreaza asupra unor tehnici specifice, pentru dezvoltarea anumitor capacitati speciale. Desi meditatia reprezinta inainte de toate o experienta personala, toti practicantii cunosc beneficiile ei asupra starii ele sanatate. In ce consta secretul care se ascunde in spatele meditatiei? Raspunsul poate fi dat in doua cuvinte: vizualizarea creatoare. Ceea ce difera de la om la om este felul in care practica fiecare aceasta vizualizare creatoare. Indiferent daca isi au originea in China, in India, in Tibet, in America de Nord sau intr-o alta regiune a globului, meditatiile pot fi impartite in doua categorii: meditatii deschise si meditatii inchise.

Meditatia deschisa

In cazul meditatiei deschise, intentia sau focalizarea mentala se concentreaza in afara corpului. De pilda, inchide ochii si vizualizeaza luna de pe cer. Imagineaza-ti luna stralucind in mijlocul stelelor. Este o luna plina, frumoasa. Vorbeste-i astfel: „Draga suflet, minte si corp al lunii, te iubesc. Vrei sa-mi oferi o binecuvantare? Ma simt onorat. Iti multumesc”.

Continua sa vizualizezi luna. Aceasta devine din ce in ce mai mare si mai apropiata ele tine. Aproape ca o poti atinge cu mana. Simte cum lumina ei iti lumineaza fata si corpul. Manifesta-ti recunostinta pentru aceasta lumina primita de la luna.

In acest exemplu ele meditatie deschisa, tu ai vizualizat luna, dar imaginea acesteia a ramas in afara corpului tau. Altfel spus, nu ai adus imaginea ei in interiorul tau. In cadrul meditatiei deschise, iti poti folosi mintea pentru a vizualiza orice – o padure, oceanul, soarele, un buchet de trandafiri sau o eruptie vulcanica -, dar toate aceste imagini vizualizate raman in afara fiintei tale.

Avantajul meditatiei deschise consta in faptul ca aceasta tehnica este extrem de creatoare si de activa. Poti vizualiza absolut orice doresti, dar din cauza faptului ca imaginile raman in afara corpului tau, acest stil de meditatie nu te ajuta sa iti amplifici foarte rapid puterea interioara.

Meditatia inchisa

In cadrul meditatiei inchise, mintea este focalizata in interiorul corpului asupra unei parti a acestuia. Te poti focaliza astfel asupra principalilor cinci centri de energie ai corpului, asupra chakrelor, asupra organelor interne, asupra sistemelor sau celulelor. Spre exemplu, vizualizeaza-ti inima. Concentreaza-te asupra ei si vizualizeaza cum bate. Hraneste-ti inima, scaldand-o intr-o lumina rosie stralucitoare. Lasa toate tesuturile ei, muschii, compartimentele si celulele inimii sa straluceasca in aceasta lumina rosie. Recita-i inimii tale: „Inima sanatoasa, inima sanatoasa, inima
sanatoasa… „

Dat fiind ca imaginile asupra carora te concentrezi se afla in interiorul corpului, aceasta meditatie inchisa amplifica mult mai rapid energia interioara. Dezavantajul ei consta in faptul ca nu reprezinta o tehnica la fel de flexibila ca si prima; ei ii lipseste creativitatea, existand tendinta ca mintea sa se focalizeze exclusiv asupra unei singure imagini. In general, gandirea creatoare este mult mai puternica decat cea logica. O alta problema se refera la sindromul ulciorului uscat, care apare atunci cand te concentrezi prea mult timp asupra unei singure zone corporale.

Practicantii taoisti au descoperit acest fenomen cu multe secole in urma, in timp ce obisnuiau sa se concentreze   vreme indelungata asupra punctului abdominal inferior Dan Tian. Ei au observat ca daca te concentrezi prea mult  timp asupra unei regiuni a corpului, aceasta incepe sa se incalzeasca. In cazul in care continui sa te concentrezi asupra organului sau centrului energetic respectiv, caldura poate genera o senzatie de disconfort, la fel ca atunci cand arzi un vas de lut deja uscat. In anumite cazuri extreme, aceasta senzatie continua inclusiv dupa iesirea din meditatie, indicand un dezechilibru intre energiile yin si yang, care poate conduce la probleme fizice si nu numai.