Medicina traditionala chineza considera ca o hrana partial tratata termic este mult mai accesibila organismului decat hrana bine fiarta (coapta, fripta) si mai ales reincalzita.
A devenit o moda in ziua de azi sa se gateasca o singura data pe saptamana; mancarea este bine tratata termic, este pastrata la frigider (unde se imbogateste in nitrati – cu efecte deosebit de negative asupra sangelui), se incalzeste la masa, astfel ca de fiecare data ea isi pierde din proprietatile hranitoare. Introducerea in organism a alimentelor preparate cu ajutorul focului (oricare ar fi natura lui) declanseaza imediat (in mai putin de 10 minute) o reactie de autoaparare, asemanatoare cu cea intalnita in bolile infectioase (cresc limfocitele la peste 10.000/mm3 timp de 3-4 ore in functie de calitatea alimentelor consumate).
Enzimele, considerate elixirul vietii, se distrug la temperaturi intre 45-55 grade Celsius. De aceea, orice mancare preparata bine cu ajutorul focului este, de fapt, o “hrana moarta”. Vitamina B1 este termolabila; ea este distrusa aproape in totalitate prin procesele termice. Dar si prin expunerea la Soare a alimentelor se pierd o serie de vitamine, cum ar fi B2 si B6. Prin pastrarea in apa ca si prin procesele termice serioase, incalziri si reincalziri repetate, cantitatea de vitamina C, continuta in vegetale, ajunge sa fie distrusa aproape in totalitate. De exemplu, prin fierberea cartofilor se distruge pana la 90%, iar prin fierberea verzei se distruge mai mult de 60% din continutul acestora in vitamina C.
Pentru mentinerea sanatatii, cruditatile trebuie sa reprezinte 80% din totalul alimentelor consumate intr-o zi. Experienta zilnica a fiecaruia dintre noi demonstreaza ca mesele vegetale (formate din cruditati) necesita un aport cantitativ mai mic fata X de cele in care alimentele sunt pregatite termic.
Este ideal sa incepeti orice masa cu cruditati („hrana vie”) si este minunat daca pastrati un timp de cel putin 30 minute inainte de a consuma alimente tratate termic.