Prin posedare, o entitate descarnata poate invada si controla corpul unei persoane, fapt care duce la schimbari vizibile in comportamentul acesteia. Obiectele pot fi si ele posedate sau animate de catre spirite, care se pot atasa de un anumit obiect si pot calatori impreuna cu acesta.
Pentru a scapa de posedare, e nevoie de un exorcism. Astazi, va vom prezenta cum se face exorcismul in Japonia; aici exista doua metode principale. Prima metoda se refera la procesul prin care entitatea care poseda este identificata si fortata sa paraseasca corpul gazdei, proces care este realizat de un ascet, fara niciun alt ajutor. Cea de a doua metoda este mai veche si ea determina, in mod fortat, entitatea care poseda sa se transfere in corpul unei gazde, prin intermediul careia va fi obligata sa comunice si sa isi dezvaluie astfel adevarata identitate. „Gazdele” sunt mediumi fara experienta in domeniu, de obicei femei tinere sau copii mici. In momentul transferului, gazda initiala a spiritului malefic se linisteste si mediumul incepe sa se comporte exact asa cum se comporta gazda initiala pe durata posedarii. Aflata in corpul mediumului, entitatea care poseda este obligata sa comunice si, din aceasta cauza, de multe ori, entitatile pot refuza transferul.
Metoda cea mai des folosita este insa o-shirabe, si implica dialogul, prin care entitatea va fi convinsa sa paraseasca corpul victimei. Cel care realizeaza ritualul de exorcism poate fi un preot budist de rit Shingon sau Tendai, un yamabushi (ascet retras in munti) sau un onmyouji (un maestru Yin-Yang, din traditia ezoterica japoneza). Pregatirea necesara pentru a putea conduce un exorcism consta in o suta de zile de aragyou, un ritual care are loc in fiecare an, pe data de intai noiembrie. Aceasta metoda de purificare incepe zilnic, la ora trei dimineata, cu mizugori, dusul de apa rece, neinceputa, care se repeta o data la fiecare trei ore, pana la ora noua seara. Nu exista decat doua mese de post pe zi. In plus, se practica, in mod constant, recitarea „Sutrei Lotusului” si se fac exercitii de bokken, cu sabia de lemn.
Exista patru tipuri de simptome de posedare. Primul tip include dureri inexplicabile, febra, pierderea cunostintei si altele. Cel de al doilea tip se refera la diverse halucinatii vizuale sau auditorii, care nu schimba in nici un fel personalitatea celui posedat. Al treilea tip implica schimbari de personalitate. In acest caz, entitatea induce stadii de transa. Ultimul tip de posedare include toate cazurile in care entitatea manipuleaza corpul gazdei pentru a se manifesta.
Cel mai cunoscut astfel de caz este kitsunetsuki, posedarea cauzata de spiritul unei vulpi. Exorcismul o-shirabe incepe mereu cu intrebarea „Aratamemasu?” („Iti vei schimba atitudinea?”), care ii este adresata spiritului. Aceasta intrebare se refera la posibilitatea unei schimbari in bine, in cazul de posedare. Cand raspunsul este negativ, se trece la etapa de settoku, adica persuasiunea. Aceasta va dura pana cand raspunsul la intrebare va deveni pozitiv. Urmatoarea faza este una de cercetare, prin care se urmareste aflarea unor informatii, cum ar fi data si momentul cand a inceput posedarea, manifestarile si durata posedarii. Aceste informatii sunt utile in determinarea exacta a tipului de spirit care cauzeaza posedarea.
Printre cauzele unei posedari se numara tatari (un blestem cauzat de o insulta), urami (ura), tanomi (cereri, dorinte), nemultumirea si altele. Entitatile care poseda trebuie sa fie satisfacute, pentru a putea parasi corpul gazdei, dupa care ele trebuie sa fie transformate in spirite protectoare si incadrate in altarul familiei. Astfel, ele vor fi venerate si, nemaifiind neglijate, vor fi multumite si chiar vor putea oferi protectie membrilor respectivei familii. In general, in Japonia, ritualurile de exorcism sunt realizate cu mare discretie, majoritatea persoanelor posedate fiind femei.
Sursa: formula-as.ro