In cativa ani, gandurile vor putea fi citite

minteaCapacitatea de a citi gandurile unei persoane cu ajutorul unei masinarii a ajuns mai aproape de realitate dupa ce oamenii de stiinta britanici au demonstrat ca pot descifra memoria cuiva analizand doar activitatea electrica a creierului uman. Centrul memoriei si al navigarii din creier, considerat odinioara prea haotic pentru a fi decodat, ar putea fi descifrat in curand. Folosind un scanner cerebral, cercetatorii de la University College din Londra au reusit sa identifice locul exact in care se aflau patru subiecti ferecati intr-o camera virtuala, folosindu-se de activitatea lor cerebrala, scrie publicatia “Wired”.

Cercetatorii britanici s-au axat pe hipocampus, regiunea din creier responsabila cu procesarea relatiilor spatiale si a memoriei de scurta durata. Pe masura ce oamenii se misca, activarea hipocampusului ii ajuta sa-si dea seama unde se afla. Studiile pe animale nu au reusit insa sa lege de memorie activitatea acestei regiuni, iar cercetarile pe cobai au demonstrat ca memoria spatiala este inmagazinata aleatoriu. Astfel, pana acum parea sa nu existe un tipar pe care oamenii de stiinta sa-l poata descifra si aplica pentru a citi amintirile oamenilor.

Chiar daca nu a reusit inca sa smulga amintiri direct din creierul uman, experimentul celor de la University College din Londra promite viitoare coridoare de cercetare in privinta unor boli precum Alzheimer, in cazul careia dezorientarea si pierderea memoriei merg mana in mana. “Modul in care functioneaza milioanele de neuroni ale hipocampusului este o intrebare fundamentala in neurostiinta. Inca nu stim cum este organizat codul neural hipocampal pentru a activa si intretine memoria”, spune Eleanor Maguire, coautor al studiului.

Cercetatorii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica functionala pentru a masura fluxul de sange din hipocampus la patru subiecti care au navigat printr-o camera virtuala. Tinta lor au fost grupurile de neuroni identificate de Maguire intr-un studiu anterior realizat pe soferi de taxi londonezi, ale caror hipocampusuri erau superdezvoltate gratie anilor de navigare mentala pe strazile labirintice. Dupa ce au analizat tiparele de activare si le-au corelat cu miscarile subiectilor, echipa londoneza a observat ca aceste sabloane pot fi folosite pentru a prezice locul in care o persoana isi imagineaza ca se afla.

Cu toate acestea, spun cercetatorii, citirea integrala a mintii este inca destul de departe de realitate. “Mai sunt cel putin zece ani, poate chiar mai mult, pana sa putem citi efectiv gandurile unor persoane intr-o sesiune rapida, atunci cand ei nu vor asta. Ar fi util sa incepem discutiile de natura etica pe aceasta tema in viitorul apropiat, desi mai este cale lunga pana la ceva practic”, a anticipat Demis Hassabis, un alt autor al studiului si cercetator in domeniul inteligentei artificiale, citat de “The Independent”.

Sursa: www.cotidianul.ro