Hipertensiunea arteriala inseamna ca sangele trece prin artere cu o presiune prea mare, afectand starea de sanatate prin solicitarea sporita a inimii si a arterelor. In conditii ideale, tensiunea arteriala trebuie sa fie 120/90. Prima cifra este tensiunea sistolica. Ea reflecta presiunea maxima exercitata de sange asupra peretilor arteriali atunci cand inima se contracta si impinge sangele in sistemul circulator. A doua cifra este tensiunea diastolica si reflecta presiunea minima, atunci cand inima se umple cu sange. Mai este numita si tensiunea din starea de repaus. Tensiunea diastolica este mai semnificativa, deoarece inima si arterele se afla, in cea mai mare parte a timpului, intr-o stare de expansiune. Atunci cand tensiunea arteriala depaseste 140/90, este vorba despre hipertensiune.
Cu toate ca tensiunea arteriala ridicata nu este, in sine, ceva rau, ea poate deteriora inima, rinichii si vasele de sange. Atunci cand creste tensiunea arteriala, forta sporita cu care sangele izbeste peretii arteriali ii face, cu timpul, sa se umfle sau sa se curbeze, blocand, treptat, fluxul sangvin catre rinichi, inima, creier si ochi. In cele din urma, aceasta afectiune mareste riscul de atac de cord, atac cerebral, insuficienta renala sau probleme oculare grave. Mai mult de jumatate dintre persoanele cu angina, anevrism sau hemoragie intracerebrala au hipertensiune. Arunci cand hipertensiunea se combina cu obezitatea, fumatul sau diabetul, creste de cateva ori riscul de atac de cord sau de atac cerebral.
Simptome
Printre ele se numara o tensiune arteriala marita persistenta, peste 130/85, ameteala, mai ales cand persoana respectiva urca, durerile de cap, tiuitul in urechi, transpiratia, o senzatie de apasare in cap si de „tragere in sus” in timpul mersului, tulburarea vederii, insomnia, palpitatiile, respiratia grea, amnezia, amorteala degetelor, senzatia de apasare in piept, nervozitatea si moleseala. In cazurile grave pot aparea mari greutati in respiratie, greata, varsaturi sau chiar stare de soc.
Cauze
Hipertensiunea este provocata de o ingustare a vaselor de sange. Dat fiind faptul ca vasele de sange se micsoreaza, sangele trece mai greu prin ele. Aceasta duce la o solicitare sporita a inimii, care da masura tensiunii arteriale. Cea mai importanta cauza a hipertensiunii este un stil de viata nesanatos: alimentatia bogata in grasimi, sare, zahar si sodiu si saraca in fibre; lipsa de miscare; fumatul; bauturile alcoolice.
Remedii alimentare
• Eliminati complet sau reduceti mult consumul de alcool, cafea, bauturi racoritoare din comert si alimente foarte dulci, sarate, picante, grase si prelucrate, cum ar fi carnea de porc, ardeiul iute, mustarul, deserturile etc.
• Limitati foarte strict consumul de carne de vita.
• Renuntati la fumat sau macar reduceti mult numarul de tigari si evitati fumatul pasiv.
• Evitati alimentele cu un nivel mare de colesterol, cum sunt galbenusul si ficatul/ rinichii.
• Mancati multe legume si fructe proaspete.
• Algele comestibile si varecul sunt un remediu eficient pentru scaderea tensiunii arteriale.
• Se fierb in apa la foc potrivit telina si 20 de curmale rosii, obtinand o mancare ce se consuma o data pe zi. Combinatia este eficienta pentru scaderea tensiunii arteriale.
• Beti zilnic cateva cani cu ceai din crizanteme, pentru scaderea tensiunii arteriale.
• Se pun rosii intr-un pic de apa clocotita. Se curata de pielita si se mananca.
• Se fierb in apa timp de 30 de minute, inabusit, sapte uncii de limacsi marini proaspeti, impreuna cu doua uncii de cristale de zahar nerafinat. Se mananca la micul dejun.
• Se curata si se taie o vanata, se pun peste ea un pic de ulei de susan si sare, se fierbe inabusit timp de 30 de minute si se mananca.
• Se fierb in apa timp de o ora, la foc potrivit, un pic de varec crud si fasole verde. Se consuma la una dintre mese.
• Se prajesc la foc moderat cateva scoici, proaspete, cu telina, ceapa, catei de usturoi, ciulini de balta si rosii. Acest fel de mancare este deosebit de eficient in cazul hipertensiunii persistente, care este refractara la alte tratamente.
• Ignamele sau cartofii dulci sunt eficienti pentru scaderea tensiunii arteriale si mentinerea ei la nivelul normal.
• Folositi uleiuri vegetale cum sunt cele de susan, arahide si porumb in locul grasimilor animale, pentru a reduce nivelul colesterolului.
• Beti mult suc de lamai, portocale, mere, telina, sfecla si morcovi.
• Mancati zilnic la una dintre mese „castraveti amari” (Momordica charantia) si/sau Luffa cilindrica crude. Ele sunt deosebit de eficiente pentru scaderea tensiunii arteriale. Pentru a le pregati, se scot semintele si se taie in bucati mici. Se prajesc putin in ulei de masline si apoi se fierb in abur timp de doua minute, puse intr-un pic de apa.
• Mancati usturoi, ulei de peste, telina, paducel si curmale japoneze. Si ceaiul verde poate fi foarte util.
• Consumati mai mult calciu (se gaseste din belsug in produsele lactate si in sardele) si magneziu (se gaseste in cantitati mari in boabele de soia si in migdale).
• Usturoiul, ceapa, pepenele verde si castravetii sunt diuretice naturale eficiente.
• Se fierb in apa la foc iute 15 uncii de arahide (planta, nu fructul) uscate, facand un fel de ceai. Se bea zilnic o cana, timp de trei saptamani.
• Mancati zilnic multe banane – cel putin sapte.
• Mancati multe plante marine, cum sunt algele brune si nori (alge comestibile din specia Porphyra).
• Beti dimineata, inainte de micul dejun, o cana cu apa rece (nu foarte rece) cu miere si cu un pic de ulei de susan.
• Boabele de soia sunt foarte eficiente in caz de hipertensiune. Se pun in apa de cu seara o jumatate de livra de boabe de soia. A doua zi se fierb in apa timp de 30 de minute, la foc iute. Se bea zeama si se mananca boabele, la una dintre mese. Aceasta ajuta la scaderea nivelului colesterolului.
• Mancati zilnic o uncie sau doua de seminte de floarea-soarelui sau de dovleac, proaspete sau prajite.
• Se lasa la inmuiat peste noapte intr-o cana cu otet doua uncii de arahide. Dimineata se bea otetul si se mananca arahidele. Operatiunea se repeta zilnic, timp de doua saptamani.
• Se stoarce o livra de telina cruda. In suc se adauga miere si se incalzeste un pic. Se imparte in doua portii egale si se bea cate o portie cu o ora inainte de pranz si de cina. Chinezii spun ca telina poate vindeca hipertensiunea deoarece are efect asupra ficatului si, prin urmare, asupra circulatiei sangelui.
• Mancati o rosie sau doua dimineata, de indata ce va treziti, pe stomacul gol, timp de doua saptamani.
• Se toaca o livra de ciulini de balta si o livra de ridichi. Se stoarce sucul si se bea cu un pic de miere, de doua ori pe zi.
• Se fierb in apa la foc iute un pic de orez cu fasole mung, ca fel de mancare.
• Se fierbe in apa la foc iute o uncie de paducel taiat felii si se consuma zilnic, ca o supa. Paducelul ajuta la digerarea grasimii si o impiedica sa patrunda in fluxul sangvin, eliminand-o prin fecale. In mod traditional, chinezii folosesc paducelul la gatit pentru a fragezi carnea de animale si de pui.