Noaptea de Halloween, o noapte magica, despre care celtii credeau, undeva in jurul anului 800 i.Hr., ca nu facea parte din an. O noapte magica, la granita dintre vara si iarna, dintre Anul Nou si Anul Vechi, si, in egala masura, dintre cele doua lumi: a viilor si a mortilor.
La acel moment, pentru ei existau numai doua anotimpuri: vara si iarna, iar Anul Nou incepea la 1 noiembrie. In ajun avea loc festivalul sfarsitului verii, Samhain, dupa numele celei mai temute zeitati a religiei druidice practicate de celti. Zeul Samhain era cunoscut si ca „stapan al intunericului”. Druizii credeau ca la 31 octombrie granita dintre lumea mortilor si cea a viilor este extrem de subtire, pragul dintre cele doua lumi fiind „pazit” de creaturi fioroase. Se spune ca spiritele incercau sa „prinda” un om, dar adesea se multumeau si cu un animal, in special o pisica neagra, si astazi un simbol al Halloweenului.
Un vechi obicei al sarbatorii era strangerea lemnelor pentru aprinderea unor ruguri sacre, pe varfurile dealurilor, tot in onoarea zeilor. In acea seara, celtii se adunau, avand grija sa stinga focurile din vetre, astfel incat casele lor sa fie reci si neprimitoare, pentru a nu tenta duhurile sa se ascunda inautru. Dupa ceremonia religioasa, oamenii luau carbuni pentru a-si lumina drumul, dar si pentru a aprinde un nou foc sfant in vatra. Carbunele era carat intr-un nap scobit. De teama sa nu ii „captureze” spiritele ratacitoare, celtii se imbracau in costume infricosatoare si ciopleau mutre ranjite pe „suportul” pentru carbune. Aceasta traditie a rezistat si dupa aparitia crestinismului, spre nemultumirea mai-marilor bisericii. Actuala ei denumire provine de la All Hallows’ Eve, care insemna, in engleza veche, „ajunul zilei tuturor sfintilor”.
Povestea felinarului-dovleac
Imigrantii irlandezi, ajunsi in America in jurul anului 1840, au adus cu ei si legenda felinarului-dovleac. Povestea spune ca un anume Jack, cunoscut drept betiv si pus pe sotii, a avut intr-o zi proasta inspiratie de a-i face o farsa Satanei. Jack l-a convins pe diavol sa se urce intr-un copac, apoi a scrijelit pe trunchi o cruce, simbol ce-l impiedica pe drac sa coboare. Satana a fost lasat sa se dea jos numai dupa ce i-a promis omului ca il va lasa in pace toata viata. Dupa ce a murit, Jack nu a fost primit in Rai din pricina numeroaselor sale pacate, vazandu-se obligat sa mearga in iad, dar nici aici nu a fost admis, diavolul fiind inca suparat. Insa, pentru a nu-l lasa vesnic prin bezna, dracul i-a dat lui Jack un taciune aprins care sa-i lumineze calea, iar omul l-a asezat intr-un nap scobit. Ajunsi in America, irlandezii au descoperit ca dovleacul este un suport mai incapator, folosindu-l in locul napului. Dovleacul ranjit este numit „Jack-o-lantern”, felinarul lui Jack.
Astazi, Halloweenul este perceput ca o sarbatoare in special a copiilor, transformata in spectacol, dar si intr-un business rentabil.
Sursa: www.jurnalul.ro
Comentariile sunt închise.