Gnomii, spirite ale pamantului

gnomiGnomii sunt spirite elementare, prieteni ai omului, alcatuite din cele mai fine particule ale pamantului, in ale carui maruntaie locuiesc. Aproape pana in centrul lui, pamantul e plin de gnomi, fiinte foarte mici, paznici ai comorilor, ai minelor si pietrelor pretioase. Ei iubesc oamenii, sunt foarte inventivi si se lasa usor dirijati. Ei furnizeaza cabalistilor banii de care au nevoie si nu cer in schimb decat placerea de a fi condusi. Gnomidele, femeile lor, sunt micute dar foarte placute si sunt imbracate intr-un mod foarte curios.

Gnomii traiesc si mor aproape ca si oamenii. Ei au orase si se grupeaza in societati. Cabalistii pretind ca unele zgomote care se auzeau pe niste insule, dupa cum spune Aristotel, unde nu traia nici o fiinta omeneasca, nu erau decat petrecerile de nunta ale vreunui gnom. Ei au suflet muritor, dar pot sa devina nemuritori daca se casatoresc cu oameni.

Un gnom a castigat iubirea celebrei Magdaleine de la Croix, care a devenit stareta manastirii din Cordova. N-avea atunci decat 12 ani, dar avea inima sensibila, era dominata de pasiuni puternice, iar gnomul era seducator. Si in clipele dedicate amorului, pe care stia sa si le aleaga cu grija, il facu fericit pe gnom. Legatura lor a durat 30 de ani. In sfarsit, preotul caruia Magdaleine a indraznit sa i se marturiseasca, a convins-o ca amantul ei era un demon. Drept care acesta a fost concediat ca atare.

Dupa unele traditii, gnomii sunt niste mici creaturi buclucase sau niste goblini. Cateva surse spun ca de fapt gnomii devin broaste cand rasare soarele, in loc sa se transforme in piatra. Gnomii apar des in basmele germane, in special in cele ale Fratilor Grim dar si in mitologia nordica. In basme, ei sunt infatisati ca niste oameni batrani si pitici, care traiesc in adancul pamantului si pazesc comori ingropate. Gnomii apar si in alte mitologii, dar sub alte nume, ei fiind prezenti mai ales in centrul, nordul si estul Europei. Kaukis este gnomul prusac, iar barbegazi sunt creaturi asemanatoare cu gnomii, cu picioare mari ce apar in basmele si legendele din Franta si Elvetia. In Islanda, gnomii (v?ttir) sunt atat de respectati incat stazile sunt construite in asa fel incat sa nu deranjeze zonele unde se spune ca locuiesc. In estul continentului, tengu este un nume ce desemneaza o categorie de gnomi inaripati.