Fructele de padure sunt bune impotriva imbatranirii

fructe-de-padureCapsunile, zmeura si celelalte fructe de padure sunt bogate in bioflavonide antioxidante, care au proprietati tonice, antibacterine, anticanceroase si de combatere a imbatranirii, spun medicii nutritionisti. „Bioflavonidele intaresc peretele arterial si previn formarea varicelor, scad inflamatia de poliartrita reumatoida si riscul bolilor cardiace”, explica dr. Mihaela Bilic.

Capsuna, pe langa faptul ca este gustoasa, contine diferite proprietati nutritive si terapeutice. Astfel, pe langa continutul bogat de vitaminele A, B si C, acest fruct contine saruri minerale, calciul, fier, magneziu, fosfor, potasiu si siliciul. In acelasi timp, capsuna este recomandata pentru intarirea si remineralizarea organismului, sporirea imunitatii organismului, purificarea si fluidizarea sangelui. De asemenea, acest fruct are o actiune benefica si asupra functiilor hepatice si presiunii arteriale, pentru tonifierea corpului si cresterea diurezei.

Mihaela Bilic adauga ca acidul elagic din zmeura combate substantele poluante din fumul de tigara, alimentele rafinate, precum carnea arsa. De asemenea, acidul tanic, cunoscut pentru efectele antiinflamatorii si proprietatile germicide, are proprietati antivirale.

Mai mult, acidul benzoic din afine previne si trateaza cistitele prin impiedicarea bacteriilor, precum escherichia coli. „Sucul de afine este adjuvant in tratamentul infectiilor urinare, are proprietati antivirale si antifungice”, completeaza dr. Mihaela Bilic. Nutritionistul adauga ca jumatate de ceasca de fructe de padure contine antioxidanti cat cinci portii de brocoli, morcovi sau mere. Antioxidantii sunt compusi naturali care au posibilitatea de a reduce efectele unor substante toxice din organism, acestia neutralizeaza moleculele de oxigen instabile, ajutand corpul sa nu-si distruga celulele. „Aproximativ 100 de grame de zmeura contin 80 la suta din necesarul zilnic de vitamina C”, adauga nutritionistul Bilic. Mai mult, o simpla portie de afine are un continut bogat in vitaminele A, E, F, PP, B1 si B2, care este usor de asimilat.

„Datorita carbohidrantilor cu absorbtie lenta si continutului redus in calorii, fructele de padure pot fi recomandate si in cura de slabire”, conchide nutritionistul Bilic.