Eucaliptul si proprietatile sale miraculoase impotriva tusei si diabetului

Social Media

eucaliptEucaliptul este un arbore gigant care creste in regiunile tropicale si subtropicale. Ajunge la inaltimi uriase, fiind adevaratul copac zgarie-nori. Eucaliptul australian si cel californian, de pilda, sunt cei mai inalti arbori din lume, atingand 150 de metri si peste 150 de metri. Toate speciile de eucalipt cresc foarte repede, in jur de patru metri pe an, oprindu-se din crestere abia pe la 80 de ani. Si nici atunci nu se opresc definitiv din crestere, continuand sa creasca in grosime. Eucaliptul face parte din familia mirtaceelor. Frunzele sale sunt consistente, carnoase, iar florile sunt mici si au culoare galben-verzuie.

Pentru nevoi medicinale se recolteaza frunzele eucaliptului, in special cele de pe ramurile care vor purta flori. Tot pentru uz medicinal se recolteaza si se prelucreaza si scoarta de eucalipt. Din frunzele eucaliptului se extrage ulei. Tot din frunze, dar si din scoarta, se prepara infuzie, decoct, tinctura, cataplasme, pudra.

Substante active importante: ulei de eucalipt, tanin, cumarina, terpene, piperitona. Cel mai important compus este, desigur, uleiul de eucalipt, care poate fi prelucrat, distilat.

Intrebuintari. Preparatele din eucalipt sunt recomandate ca adjuvante in tratamentele impotriva tusei convulsive si a tusei iritante, a racelii, astmului si sinuzitei, in fluidizarea si eliminarea secretiilor bronsice. Eucaliptul actioneaza cu bune rezultate si in diabet, precum si in boli ale cailor urinare. Avand proprietati antiinfectioase, antiseptice, preparatele de eucalipt sunt utilizate, cu succes, in tratamentele aplicate diverselor plagi, si mai ales in cazul eczemelor vechi. Sunt recomandate, cu incredere, si in afectiunile reumatismale.

In cantitati mari, preparatele de eucalipt pot fi toxice.


Social Media