Eliphas Levi, cel care a inventat magia si ocultismul modern

eliphas_levi_3Eliphas Levi a fost unul dintre cei mai mari magicieni ai lumii. Desi de nationalitate franceza, nascut sub numele adevarat de Alphonse Louise Constant, el si-a luat numele evreiesc de „Eliphas Levi”, intrucat, in acea perioada, evreii erau asociati cu esenta exotica a tinuturilor indepartate, cu practicile stranii si stiinta magica. Scrierile sale sunt pline de referinte extraordinare la misterele secrete ale Talmudului, Zoharului si altor texte iudaice. Levi era de asemenea pasionat si dedicat traditiei mistice iudaice a Kabbalei. Faptul ca avea un nume iudaic era bine pentru credibilitatea sa ca savant kabbalist.

Visator si solitar, Levi a studiat la un mic seminar, Saint Nicolas du Chardonnet; acolo a studiat pentru a deveni preot, pana cand a fost eliberat de vesminte pentru ca „a predicat doctrine contrare bisericii”. Exact care sunt aceste doctrine nu este clar si este foarte probabil ca aveau de-a face cu magia sexuala.

Experienta unei necromantii

In 1854, Eliphas Levi a facut prima incercare de practicare a necromantiei, in timpul unei calatorii la Londra. O femeie misterioasa, ce pretindea ca este o adepta, l-a rugat sa conjure spiritul lui Apollonius din Tyana, marele magician antic. Fiind de acord cu acest lucru, Levi a trecut prin anumite pregatiri, care includeau doua saptamani de dieta vegetariana, o saptamana de post, care includea si meditatii despre Apollonius si conversatii imaginare cu acesta.Cand s-a simtit pregatit pentru ritual, s-a imbracat intr-o roba alba si a intrat in camera sa magica cu oglinzi pe pereti. A plasat o masa acoperita cu piele alba de miel in centrul camerei. Pe masa, a pus doua vase de metal in care a aprins focuri, ierburi si tamaie. Apoi a inceput incantatiile, care au durat douasprezece ore. I se facea din ce in ce mai frig pe masura ce intra mai adanc in ritual. Dupa douasprezece ore, podeaua de sub el a inceput sa se scuture. A vazut o aparitie intr-una din oglinzi. A cerut fantomei sa apara. La a treia cerere, a aparut un spirit gri in fata sa, subtire si trist si invaluit din cap pana in picioare intr-un giulgiu gri. Levi era infricosat si ii era foarte frig. Aparitia a atins sabia de ritual a lui Levi, facandu-i bratul sa amorteasca. Levi a scapat sabia si si-a pierdut cunostinta.Cum a povestit Levi, bratul i-a fost inflamat mai multe zile dupa eveniment. Nu a pus intrebari cu glas tare. Acestea erau fixate in mintea sa si aparitia raspundea in mod telepatic. Raspunsurile au fost „moarte” si „mort”, dar Levi nu a dezvaluit intrebarile. Levi a ramas neconvins ca l-a conjurat pe Apollonius in acel ritual particular, dar in alte ritualuri a pretins ca l-a conjurat pe Apollonius de mai multe ori.”

Cartile de magie ale lui Levi

In 1854, Levi a vizitat Anglia, unde l-a intalnit pe romancierul Edward Bulwer-Lytton, care era interesat in rozicrucianism ca tema literara, si era presedintele unui ordin rozicrucian minor. Impreuna cu Lytton, Levi a hotarat sa scrie un Tratat de Magie. Acesta a aparut in 1855, sub titlul „Dogma si Ritualul inaltei Magii”, si a fost tradus in engleza de Arthur Edward Waite ca „Magia Transcendentala”. In „Dogma si Ritualul inaltei Magii”, Levi a dedicat 22 de capitole celor 22 de carti atuuri sau Arcane Majore din Tarot. A legat toate cartile de literele alfabetului iudaic si de aspectele lui Dumnezeu. Unii experti au numit acest lucru un efort semnificativ, pe cand altii l-au facut ignorant.

Teoria luminii astrale

De asemenea, Levi a proclamat o Teorie a luminii astrale, pe baza credintei sale in magnetismul animal. In Teoria sa, lumina astrala este similara oricarei alta, o forta a vietii fluida care umple intreg spatiul si toate fiintele vii. Acest concept nu era original, ci fusese sustinut de altii in secolul al XlX-lea. Levi a afirmat: „A controla Lumina astrala inseamna sa controlezi toate lucrurile; vointa unui magician talentat nu are limita in putere.”

Alte carti oculte

Scrierile lui Levi au fost laudate ca fiind exterm de imaginative, dar nu tocmai precise. Prima si probabil cea mai importanta lucrare a sa a fost „Dogma si Ritualul inaltei Magii”, urmata de „Istoria Magiei”, „Cheia Marilor Mistere” si alte carti oculte. Levi a afirmat ca a fost influentat de un scriitor si ocultist anterior lui, Frances Barrett. La randul sau, l-a influentat pe alt scriitor si ocultist, Sir Edward Bulwer-Lytton, pe care l-a vizitat in Londra in 1861. Bulwer-Lytton a scris „Ultimele zile ale Pompeiului” si alte numeroase carti oculte, ceea ce a dus la popularizarea Magiei la sfarsitul secolului al XlX-lea. Amandoi au devenit membri ai unui grup secret, pe care este posibil sa-l fi organizat Bulwer-Lytton, unde se studia divinatia in cristal, magia, astrologia si hipnotismul.

Pana la moartea sa, Levi si-a castigat traiul din scrierile sale oculte si lectiile predate. Prin popularitatea sa, a avut un cult care l-a urmat, influentand pe altii sa-si scrie propriile carti. Ordinul esoteric al „Rasaritului Auriu” („Golden Dawn”), fondat la Londra in 1888, a adoptat multe din magia lui Levi. Aliester Crowley, care s-a nascut in anul in care a murit Levi, a pretins ca este reincarnarea acestuia.