De ce in lumea metafizicii, ora 3 dimineata mai este numita si „ora vrajitoarei”?

In lumea metafizica, ora 3 dimineata, numita si „ora vrajitoarei” sau „ora diavolului”, este momentul noptii in care valul dintre viata si moarte este cel mai subtire, permitand spiritelor si fantomelor sa calatoreasca intre doua lumi. Altii cred ca vrajitoarele si „psihicii” sunt mai puternici la aceasta ora din noapte.

Exista un argument pentru care „ora diavolului” ar fi 3 dimineata. Rationamentul predominant se afla in textele religioase: Iisus a fost crucificat la ora 15:00 ziua, iar inversul ar fi 3:00 dimineata, facand din aceasta o ora de activitate demonica.

La sfarsitul Evului Mediu, se pare ca Biserica Catolica a interzis activitatile dintre orele 3 – 4 dimineata, din cauza preocuparilor tot mai mari cu privire la vrajitorie in Europa. Vanatoarea de vrajitoare, activitatea demonica, exorcismele si ritualurile s-au impletit cu „ora vrajitoarei”.

Dar, de fapt, „ora diavolului” ar putea fi mult mai putin despre vrajitoare, demoni si diavoli si mult mai mult despre biologie si ciclurile de somn. Pentru majoritatea oamenilor, ora 3 dimineata este exact momentul in care corpul lor trece prin REM, cel mai profund somn posibil. Acest lucru incetineste ritmul cardiac, scade temperatura corpului si, in general, anuleaza cat mai multe functii posibil, astfel incat sa te poti odihni cu adevarat profund. Daca te trezesti brusc in mijlocul unei faze REM, fie din sunete ciudate, fie din alt motiv, te vei simti foarte ciudat. Reactia naturala la a ne simti atat de dezorientat este frica – nu putem sa nu intram in panica instinctuala cand ne simtim complet diferit fata de cum ne-am culcat.

Frica de „ora diavolului” devine obisnuita in randul unor grupuri mari de oameni, asa ca i-am atribuit un sens. Daca ne trezim mereu la 3 dimineata in panica – ceva intunecat si de rau augur trebuie sa fie de vina. Si dam vina pe vrăjitoare si demoni…