Fricile ne conduc viata in mod negativ! Invatati cum sa scapati de toate fricile!

Social Media

frica 3Nu cunosc pe nimeni caruia sa nu ii fi fost frica vreodata in viata sau care sa nu simta inca si astazi vreo teama. Frica, la fel ca oricare emotie, vine din trecut. Un lucru de care tie iti este frica, poate fi total neutru pentru altcineva. De asemenea, unii oameni sunt mai curajosi decat altii. Sunt multi oameni care reusesc sa isi domine fricile. Daca te ataca un caine mare vei simti o oarecare teama deoarece vei recunoaste pericolul. Este o frica reala. Dar, alte persoane, in aceeasi situatie ar reactiona total diferit deoarece le plac mult cainii. Astfel, in primul rand, sunt deja convinse ca acel caine nu vrea sa le faca rau. Este modul lui de a se amuza, asa cum si oamenii au diverse impulsuri pentru a-si exprima bucuria si dragostea.

Cel mai important lucru este sa iti constientizezi frica pentru a vedea daca este sau nu reala. Daca exista un pericol real pentru corpul tau fizic, atunci cand iti este frica, atunci este un lucru foarte omenesc sa iti fie frica. Corpul tau stie foarte bine cata adrenalina sa iti furnizeze pentru a face fata acelei situatii. In prezent, exista mult mai multe frici ireale decat frici reale.

Gandeste-te la viata ta din ultimele luni. De cate ori ti s-a intamplat sa ai o frica reala cand te aflai cu adevarat in pericol? Toate celelalte frici vin pur si simplu din minte. Cand exista o frica ce apare des, inseamna ca este vorba despre o frica inoculata de parinti (teama de a nu cadea bebelusul, sa nu raceasca, sa nu se imbolnaveasca). Acestia cred ca a-ti fi frica este un comportament uman normal, dar nu este normal, ci mai degraba obisnuit.

Fiinta umana, prin gandire, formeaza o imagine in lumea invizibila, care se numeste „elemental”. Cu cat ii furnizam mai multa energie, cu atat alimentam mai mult acest elemental. Eventual, se materializeaza si devine realitate in lumea vizibila. Acest lucru te va ajuta sa intelegi cum un individ caruia ii este frica de hoti va fi furat, iar o femeie care se teme de viol, va fi violata. Cu cat frica este mai mare, ajungem sa dam viata acelei frici. A fi mai constient te ajuta sa scapi de frica, dar sarcina este mai grea atunci cand este vorba despre frici inconstiente. Invatand sa devii mai constient, facand multe exercitii de iubire, de constientizari, multe dintre aceste frici inconstiente vor iesi la suprafata. Invatand sa le recunosti, vei putea sa le stapanesti mai bine.

Un alt exemplu: cand erai mic, parintii tai te-au lasat intr-un loc necunoscut, timp de o luna. Ai reactionat foarte puternic crezand ca iti vei pierde parintii si fiindu-ti teama ca vei fi respins. Poate ai decis, inca de atunci, ca respingerea este imposibil de suportat si a inceput sa iti fie frica de respingere. Si iti este atat de frica incat o provoci tot timpul. Imediat ce te apropii de persoanele foarte dragi tie, faci sa se intample, inconstient, situatii in care acele persoane te resping. Copilul care se teme de respingere ajunge sa fie respins la scoala, acasa si mai tarziu de partenerul lui. Decizia lui fiind luata cand era mic, il va afecta pana cand va reusi sa o descopere si sa o stapaneasca.

Fricile sunt atat de subtile incat pot antrena alte frici noi care treptat pot deveni fobii. Exista o mare varietate de frici: frica de intuneric, de apa, de tunele, de poduri, de ascensoare, teama de a fi inchis intr-un loc stramt, de a rosi, de a te ingrasa, de a fi bolnav, frica de animale, de a nu avea bani, de trafic, de inaltime, de moarte, de accidente, de foc, de avioane, de injectii si multe altele! Exista si frici mult mai subtile: frica de a nu fi la inaltimea unei situatii, de a te face de ras, de a rani, de a nu fi acceptat, de a fi criticat sau acuzat, de a fi respins, umilit. Vezi cat de mult au pus stapanire fricile pe oameni.

Persoanele cele mai inclinate spre a trai frici sunt cele ai caror parinti traiau in nesiguranta si anxietate si nu puteau face fata problemelor pe care le aveau. Aceste probleme emotionale i-au facut pe parinti sa fie prea atenti la fricile copiilor lor. Conform studiilor efectuate in acest domeniu exista mai multe frici si fobii in cazul femeilor decat al barbatilor. O frica se dezvolta in fobie, adica intr-o frica cronica, in momentul in care apar schimbari importante in viata acelei persoane. Schimbarile ar putea fi de genul: inceperea scolii, adolescenta, varsta adulta, casatoria, nasterea unui copil, moartea partenerului, divortul sau moartea unei fiinte dragi. Sunt momente critice in care fricile unei persoane se pot accentua si pot deveni fobii.

Un mijloc foarte bun pentru a face fata unei frici este aceea de a pune o actiune in fata ei, ca si cum frica ne-ar fi necunoscuta. Poti incepe prin mici victorii cotidiene. Cel care se teme de inaltime trebuie sa se aventureze spre inaltimi. Cel caruia ii este frica de animale trebuie sa se apropie de ele, alegand mai intai un animal mic. Si oricat de marunte ar fi victoriile, trebuie sa ne felicitam. Familia ar trebui sa incurajeze persoana in cauza, pentru fiecare dintre victoriile ei. Frica nu este rationala. Iar a incerca sa iti depasesti fricile cu ajutorul ratiunii, nu ajuta la nimic. Ratiunea nu este o solutie. Metoda cea mai eficienta este actiunea.

Angajatul caruia ii este frica de patronul lui, dar vrea sa ceara o marire de salariu nu va obtine nimic daca va sta in biroul lui. Ideal este sa mearga sa bata la usa patronului, sa intre in biroul lui si sa ii explice motivul vizitei sale, avand grija sa isi exprime emotia si frica. Nu trebuie sa ne fie frica sa ne marturisim frica. Exprimarea ei ne ajuta sa o acceptam mai mult si stapanirea ei devine mai usoara astfel. Oamenii care traiesc frecvent frici sunt tulburati de vocea interioara „canta” care ii hartuieste tot timpul, zi si noapte. Iar incercarea de a stinge acea voce prin bautura sau prin droguri nu este o solutie. O data ce efectul acestora se risipeste, vocea va reveni apoi si mai puternica!

Imediat ce simti o frica fata de ceva, observa ce ai avea e pierdut sau de castigat actionand astfel. Cand constati ca ai mai mult de castigat decat de pierdut, trebuie sa nu meii opui rezistenta. Daca din contra, ai mai mult de pierdut decat de castigat, acorda-ti timp de gandire inainte de a face ceva. De cate ori in viata ti-ai oprit actiunile deoarece iti era foarte frica? Daca iti marturisesti frica sau ii faci fata, vei avea de castigat lucruri extraordinare pentru tine.

Un alt aspect negativ al fricii: acela de a ne face sa luam decizii proaste. Daca de exemplu, intr-o seara ai doua activitati posibile iar tu nu stii pe care sa o alegi, observa daca ezitarea ta este motivata de frica. Daca lasi frica sa te controleze, in mod inevitabil vei lua decizia cea mai proasta. Frica ar putea sa te indrume numai daca esti foarte atent si constient si incerci sa intelegi motivul existentei ei. De exemplu: esti invitat la o cina care nu te atrage deloc. Accepti doar pentru a nu-i dezamagi pe prieteni si pe cei din familia ta: iei o decizie proasta deoarece ai fost motivat de teama. Daca esti invitat la o petrecere si tu ramai acasa, deoarece iti este frica sa te intorci singur noaptea tarziu, va fi din nou o decizie neinspirata. A fi motivat de frica nu duce decat la dezamagire si insatisfactie. Frica te poate indruma spre o alegere buna doar daca esti atent si vigilent.

Cu cat acumulezi mai multe emotii, cu atat te deschizi mai mult spre alte emotii care circula in cosmos. Fricile fac parte dintre ele. Vibratiile fricilor se afla mereu in jurul tau, in invizibil. Le vei capta si le vei lasa sa intre in tine atata timp cat nu vei invata sa iti stapanesti fricile. Imagineaza-ti ca trupurile tale subtile formeaza un glob protector in jurul tau. pretinde ca acea carapace inchide toate fricile tale si lasa sa intre un curent de frici asemanatoare care iti vor zdruncina armonia. Fiind stapan pe viata ta si traind multa iubire, iti vei intari acea carapace. O vei intari si vei deveni impenetrabil, la fel ca ea, la toate vibratiile negative distructive.


Social Media

Comentariile sunt închise.