Combaterea stresului cu ajutorul plantelor aromate

Social Media

In epoca noastra, caracterizata printr-un dinamism excesiv, stresul suprasolicita sistemul nervos. Totul devine factor de stres: aglomeratie, zgomotul, multitudinea informatiilor din toate domeniile, concurenta, problemele familiale etc.

Desigur, exista multe medicamente care incearca sa ne apere de stres sau sa ne vindece cind cadem prada acestui agresor. Orice medicament prezinta insa, de regula, efecte secundare, contraindicatii… De aceea, este de preferat sa nu apelam la ele.

Inca din vechime sint cunoscute virtutile izmei (mentei). Parfumul ei are un efect linistitor asupra organismului: durerea de cap dispare, senzatia de apasare – la fel; in final, scapam de apasarea stresului si ne gasim linistea.

Un alt remediu cunoscut de stramosi este hameiul. Efectul acestuia este calmant, hemeiul daruind prin parfumul sau un somn linistit si profund. Acest remediu era folosit in vechime: strabunicile din Bucovina (dar si cele din Ucraina si Rusia, unde hameiul creste datorita climei prielnice) umpleau perne cu ierburi parfumate la care adaugau negresit si hamei.

In schimb, mirosurile dulci daca sint inhalate timp indelungat produc dureri de cap, chiar stari de rau. Astfel de plante sint crinii, malinul, iasomia. Se stie ca in camera de culcare nu este bine sa avem in vaza crini, crengute de malin sau iasomie cu flori multe.

Trandafirul nu degeaba este numit regina a florilor, caci parfumul lui stimuleaza functionarea sistemului cardio-vascular si protejeaza organismul impotriva microorganismelor patogene.

Coniferele cu virtutile lor sint cunoscute si ele de mult. Mirosul cetinei, rasinii, conurilor calmeaza sistemul nervos, dar in acelasi timp restabilesc functionarea plaminilor.

Citricele sint si ele de ajutor. Mirosul de lamiie scade sensibilitatea la stres, iar un ceai cald (chiar fierbinte), fara zahar, in care s-a adaugat lamiie, creste capacitatea noastra de munca. Cind avem dureri de cap este bine sa inspiram parfumul pe care-l degaja coaja de lamiie, aplicind, in acelasi timp, bucatele de coaja de lamiie pe timple. Durerea de cap scade treptat, pina dispare cu totul.

O fiertura (plantele se oparesc, apoi se lasa sa dea doar un clocot) din talpa gistei, menta, hamei si cimbru, in parti egale, este un minunat remediu impotriva insomniei, prin urmare, un mijloc sigur de relaxare, de lupta impotriva oboselii si a stresului.

Pe tarimurile din sudul Europei, laurul a fost cunoscut inca din antichitate ca un leac ce restabileste fortele si aduce un somn bun. Sa ne amintim ca in Antica Ellada (Grecia) invingatorii Jocurilor Olimpice erau incununati cu lauri! Daca vrem sa ne simtim ca vechii greci, putem pune in perna citeva frunze de laur (este usor de gasit, caci foi de dafin are oricine acasa), sau, de pilda, putem inmuia citeva frunze de laur (dafin) in apa rece, iar apoi sa le punem pe calorifer sau pe soba, intr-un saculet de pinza. In curind, oricit de obositi, stresati si suparati am fi, vioiciunea si energia ne vor reveni.

Multi incearca sa scape de stres mincind mult. Ajutorul cel mai bun il da hrana cu multe calorii, dulce, care abate atentia organismului, obligindu-l sa o digere. Sigur, daca nu devine un obicei permanent… Putini stiu ca, inainte de a incepe sa mincam, trebuie sa mirosim ceea ce vom minca. Daca ne saturam de mirosul mincarii, vom minca mai putin, fara a supraincarca organismul. Dar ii vom oferi energie subtila – aromele care ne vor ajuta sa scapam de stres.

In fine, mirosurile specifice marii, oceanului – iodul din alge, apa sarata, briza – au un imens potential de a reface organismul afectat de stres. Cind nu sintem la mare, acasa, in apartamentele noastre citadine, putem face o baie cu saruri de mare, la care putem adauga si camfor.

O asemenea baie ne va incarca organismul cu energie, il va improspata si-i va reface fortele afectate de stres.


Social Media