Ce sunt arhanghelii? Cei 15 arhangheli ai Universului

Social Media

Arhanghelii sunt manageri sau arhistrategi care supravegheaza activitatea ingerilor nostri pazitori. Ei constituie una din cele noua cete de ingeri (ceata ingerilor, a sfintilor arhangheli, a incepatoriilor, a stapaniilor, a puterilor ceresti, a domniilor, a tronurilor, a heruvimilor si a serafimilor). Dintre aceste cete ingeresti, ingerii pazitori si arhanghelii sunt cei mai implicati in activitatea de ajutorare a Pamantului si a locuitorilor lui.

In comparatie cu ingerii pazitori, arhanghelii sunt foarte mari, au voce foarte puternica si staturi impozante, dar sunt, de asemenea, extrem de iubitori si de lipsiti de eu. Ca fiinte ceresti neintrupate, ei nu au gen. Totusi, tariile si trasaturile lor caracteristice le dau energii si infatisari distincte, barbatesti si femeiesti.

Biblia pomeneste numele Arhanghelilor Mihail si Gavril. Unele versiuni ale Bibliei amintesc si numele Arhanghelilor Rafael si Uriel. Vechile texte evreiesti extind aceasta lista pana la cincisprezece arhangheli. Veti observa, in lista care urmeaza, ca toate numele arhanghelilor, cu numai doua exceptii, se termina cu sufixul „el” sau „il”, care inseamna „al lui Dumnezeu” sau „de la Dumnezeu” in limba ebraica. Cele doua exceptii sunt acei profeti biblici care au avut vieti atat de exemplare, incat au fost inaltati la rang de arhangheli, dupa incheierea vietii lor omenesti, pamantesti.

Acesti arhangheli sunt uneori amintiti cu nume diferite, dar noi redam mai jos numele cele mai obisnuite, mai comune, impreuna cu specializarile, cu trasaturile lor caracteristice si cu scurte descrieri ale faptelor atribuite lor:

1) Ariel inseamna „leoaica lui Dumnezeu” si ne ajuta sa ne satisfacem nevoile fizice (bani, adapost si alte necesitati materiale). Ariel ajuta la solutionarea problemelor legate de mediul inconjurator si la ingrijirea si vindecarea animalelor. Ariel lucreaza impreuna cu Arhanghelul Rafael (care si el vindeca si ajuta animalele) si cu ceata ingerilor numiti „tronuri”. In plan istoric, este asociat cu Regele Solomon si cu filozofii gnostici, care credeau ca Ariel era stapanul vanturilor.

2) Azrael inseamna „cel pe care il ajuta Dumnezeu”. El ajuta sufletele celor decedati sa ajunga in Ceruri, ii vindeca pe cei coplesiti de durere si ii sprijina pe oamenii care ii mangaie pe cei neconsolati. Vazut ca „ingerul mortii” in traditiile ebraica si islamica, Asrael este asociat cu Arhanghelul Rafael si cu Regele Solomon.

3) Chamuel inseamna „cel care il vede pe Dumnezeu”. El calmeaza nelinistea, aduce pacea la nivel global si personal, ajuta la gasirea obiectelor si a persoanelor pierdute si la solutionarea situatiilor extreme. Este socotit conducatorul cetei ingeresti cunoscute sub numele de „puterile ceresti”. Chamuel este unul din cei zece arhangheli sefiroti ai Cabalei, ceea ce inseamna ca el guverneaza o cale a Arborelui cabalistic al Vietii (o explicatie mistica a Creatiei).

4) Gavril (sau Gabriel) inseamna „trimisul, mesagerul lui Dumnezeu”. Acest arhanghel ii ajuta pe mesageri, cum ar fi scriitorii, profesorii si ziaristii. De asemenea, Arhanghelul Gavril ii ajuta pe parinti in conceperea, cresterea sau adoptarea copiilor. Unele credinte il considera pe Gavril ca avand infatisare masculina, in timp ce altele il percep cu infatisare feminina. Arhanghelul Gavril a adus Bunavestire lui Zaharia, anuntand nasterea lui Ioan Botezatorul, si Mariei, binevestind nasterea lui Iisus, asa cum consemneaza Evanghelia dupa Luca. In Vechiul Testament, Arhanghelul Gavril l-a salvat pe Lot, fiul lui Avram, in momentul distrugerii cetatii Sodoma. Se spune ca Arhanghelul Gavril i-a dictat Coranul lui Mohamed.

5) Haniel inseamna „gloria lui Dumnezeu”. Avand trasaturi feminine, ajuta femeile la ciclu si da oamenilor clarviziune. Este asociat planetei Venus si Lunii, fiind unul din cei zece arhangheli sefiroti ai Cabalei. Adesea se spune ca l-a insotit la Ceruri pe profetul Enoh.

6) Ieremiel inseamna „mila lui Dumnezeu”. El se ocupa de emotii si ne ajuta sa ne trecem in revista si sa ne facem bilantul vietii, ca sa putem uita, si ne mai ajuta in planificarea schimbarilor pozitive. Vechile texte evreiesti il considera pe Ieremiel unul din cei sapte arhangheli primordiali. Deoarece Baruh, un prolific autor evreu apocrif din secolul 1 d.Hr., a fost ajutat de Ieremiel, se apreciaza ca acest arhanghel ne ajuta cu viziuni profetice.

7) Iofiel inseamna „frumusetea lui Dumnezeu” si are infatisare feminina. Ajuta la solutionarea situatiilor negative si haotice; aduce frumusete si ordine in gandurile, casele, birourile noastre si in alte medii in care traim, inlaturand energiile negative. Anumite traditii il numesc Jofiel sau Sofiel si este cunoscut ca „patron al artistilor”, iar Tora il descrie ca pe un sustinator al Legii Divine.

8 ) Metatron a fost profetul Enoh, care s-a inaltat la Ceruri dupa ce a dus o viata plina de virtute si de slujire sfanta. Metatron vindeca dificultatile de invatare si problemele copilariei si ii ajuta pe copiii indigo si pe copiii de cristal. In vechea traditie evreiasca, Metatron este un arhanghel deosebit de important, fiind considerat conducatorul arhanghelilor sefiroti ai Cabalei. Cabala afirma ca Metatron l-a ajutat pe Moise la Iesirea din Egipt. Talmudul spune ca Metatron vegheaza asupra copiilor din Ceruri, pe langa functia obisnuita de a veghea asupra copiilor de pe Pamant.

9) Mihail inseamna „cel care este asemenea lui Dumnezeu” sau „cel care seamana cu Dumnezeu”. El ne elibereaza de teama si de indoiala, ne apara si inlatura orice influenta negativa. Considerat de obicei drept cel mai puternic dintre toti arhanghelii, el este descris in Biblie si in alte texte sacre crestine, mozaice sau islamice, savarsind acte eroice de protectie. Mihail este sfantul patron al ofiterilor de politie si da curaj celor care il cheama. El conduce ceata ingerilor cunoscuti sub numele de „virtuti” sau „stapanii”.

10) Rafael inseamna „cel care vindeca”. El vindeca suferintele si ii calauzeste pe vindecatori si pe cei care vor sa devina vindecatori. Este unul dintre cei trei arhangheli socotiti sfinti in prezent (ceilalti doi fiind Mihail si Gavril, desi candva au fost canonizati sapte arhangheli). In cartea lui Tobias (o carte canonica din Biblie), Rafael se descrie pe sine ca slujitor in fata Gloriei Domnului Dumnezeu. Se crede ca a fost unul dintre cei trei arhangheli care l-a vizitat pe patriarhul Avram. Deoarece l-a insotit pe Tobias in calatoria sa, Rafael este considerat sfantul patron al calatorilor. Rolul sau principal este totusi cel de vindecator si de sprijinitor al vindecatorilor.

11) Raguel inseamna „prietenul lui Dumnezeu”. El aduce armonie in toate tipurile de relatii si ajuta la rezolvarea neintelegerilor. Cartea lui Enoh il descrie pe Raguel ca supraveghetor al tuturor ingerilor, asigurand interactiunea lor armonioasa. Se spune ca a ajutat la inaltarea profetului Enoh la ceruri si la transformarea sa in Arhanghelul Metatron.

12) Raziel inseamna „secretele lui Dumnezeu”. El vindeca blocajele spirituale si psihice sine ajuta in interpretarea viselor si a amintirilor din vietile trecute. Invataturile vechi evreiesti spun ca Raziel sta atat de aproape de tronul lui Dumnezeu, incat aude toate secretele universului, secrete pe care le-a consemnat in cartea intitulata Sefer Raziel (Cartea Arhanghelului Raziel). Legenda spune ca Raziel i-a dat aceasta carte lui Adam, in momentul in care parasea Gradina Raiului, si lui Noe, in timp ce construia arca. Cabala il descrie pe Raziel ca intruchipare a intelepciunii divine.

13) Sandalfon a fost profetul Ilie, care s-a inaltat la ceruri ca arhanghel. El slujeste in multe privinte, ii ajuta pe oameni sa-si vindece tendintele agresive si duce rugaciunile noastre catre Creator. In plus, Sandalfon ii ajuta pe muzicieni, in special pe cei care folosesc muzica pentru vindecare. Fiindca este unul dintre cei doi oameni care au fost inaltati la rangul de arhangheli, Sandalfon este considerat frate geaman cu Metatron (care a fost profetul Enoh). Invataturile vechi evreiesti vorbesc despre statura impresionanta a lui Sandalfon si spun ca Moise il numea pe Sandalfon „ingerul cel inalt”.

14) Uriel inseamna „Dumnezeu este lumina”. Este arhanghelul intelepciunii si al filozofiei, care ne lumineaza mintile cu intuitie si cu idei noi. In textele sfinte evreiesti, Uriel are roluri diferite si ample. Ca inger al luminii, el este adesea asociat cu serafimii iluminati, care sunt cei mai apropiati de Dumnezeu din cele noua cete ingeresti. Se crede ca Uriel l-a instiintat pe Noe de iminenta Potopului. Uriel este socotit de obicei unul dintre cei patru arhangheli principali, alaturi de Mihail, Gavril si Rafael.

15) Zadkiel inseamna „dreptatea lui Dumnezeu”. El vindeca tulburarile de memorie si ajuta la imbunatatirea altor functii mentale. Multi eruditi considera ca Zadkiel a fost ingerul care l-a oprit pe Avram sa-l sacrifice pe fiul sau, Isac. Cabala il descrie pe Zadkiel drept capetenia care il ajuta pe Arhanghelul Mihail sa ne apere si sa ne elibereze de energiile inferioare.

Arhanghelii nu tin de o singura credinta sau de un singur cult religios, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa apartineti unei anumite religii pentru a avea acces la atentia si la ajutorul lor. Din moment ce arhanghelii sunt fiinte neintrupate si nemarginite, ei pot sa-i ajute pe toti cei care ii cheama in acelasi timp. Arhanghelii vor raspunde chemarilor dumneavoastra, indiferent daca sunt formulate in gand, cu vorba sau in scris. Ba chiar le puteti cere arhanghelilor sa ramana permanent alaturi de dumneavoastra si ei vor fi fericiti sa o faca.


Social Media

27 Comments

  1. In august anul trecut am suferit un accident s-a rupt panza la un polizor unghiular cau 11000 de turatii pe minut si dintre toate relele mi s-a intamplat raul cel mai mic . O taietura in zona fetei destul de adanca . M-a cusut medicul la urgenta mi-a dat reteta si am mers acasa . Am cautat pe net despre arhangheli si am citit despre Rafael pe care l-am si rugat sa ma ajute sa ma vindec . In doar o saptamana rana s-a avindecat nu complet dar suficient cat sa nu mai sufar fiindca la inceput dupa ce s-a terminat efectul calmantelor aveam dureri pe care nu le doresc nimanui dar Rafael a raspuns chemarii mele si m-a ajutat nu am facut infectie si pe zi ce trecea rana se vindeca ,am ramas doar cu o mica cicatrice si atat . Si astazi ii multiumesc arhanghelului Rafael care cred ca a fost alaturi de mine atunci cand sufeream .Slavit sa fie Dumnezeu in veci .

  2. Salut, o sa caut sa citesc comentariul cat mai repede, trebuie sa fie interesant, dar INFORMATIA CAT DE VERIDICA E? Pentru multi ca mine e important sa stim ca informatia e adevarata, caci mai devreme sau mai tarziu vom primi raspunsuri la diverse stiri scoase in eter, un adevar sau o minciuna nu sta ascunsa. Atat vreau sa stiu e adevarata informatia? De armele psihotronice nimeni nu face un comentariu desi ele prajesc creierul romanilor, la comanda.

  3. Arhanghelii fac parte din tagma Serafimilor ,deci plasarea lor in ierarhie imediat deasupra ingerilor pazitori(cei mai mici dintre ingeri) mi se pare incorecta.Acestia conduc ostile celeste ale Lui Dumnezeu si,impreuna cu Serafimii(cum sant si ei) sunt singurii care au acces in sala Tronului.
    Totusi eu cred ca limitarea fiecaruia dintre ei la o „specializare” este cam deplasata,avand in vedere ca aceste fiinte de lumina au o constiinta comuna(adica pot comunica telepatic)si deci pot accesa oricand orice fel de informatie.
    Ezechiel ni-i descrie ca fiind niste fiinte uriase,groaznice la vedere si fiecare avand sase aripi (serafimii),de unde putem trage concluzia ca nu tot ce este urat este rau si nici tot ce este frumos este si bun.
    Tigrule,multi spun ca si Luci ar fi fost arhanghel dar el nu putea fi arhanghel(el fiind heruvim) deoarece doar cei din tagma serafimilor puteu fi numiti in randul arhanghelilor,de unde se vede ca si in planul lor existential trebuie sa existe o ierarhie clara altfel ar domni haosul(asa ca pe la noi).
    Cu respect,Shalom!

  4. jane..acum 2000 de ani latinii credeau cu tarie in zei..tone tone!-si nimic!!acum, basmele astea cu arhanghellii sunt doar urmatoarele mituri…dealtfel,frumoase povesti. nevoia de a crede ne conduce spre lucruri surprinzatoare.eventualele experiente neplacute legate de viata ar trebui sa iti intareasca personalitatea,caracterul si increderea in tine -ca poti construi lucruri multe ,bune si necesare–dar fara sa crezi in tot felul de zei si dumnezei si arhangheli si cokomoko…religia si „credinta” iti distrage cu adevarat atentia de la multe lucruri…religia e doar un alt instrument de control al societatii.linistea si siguranta iti sunt garantate din start daca esti un om binevoitor,simplu,cald si important sa nu fii un egoist…asa ca n-ai nevoie de sprijin divin sau alte „minuni” din cauza carora unii ajung sa se omoare…si basmele sunt la ele acasa :))

  5. credeti in arhangheli.chemati cind aveti nevoe si veti fi ajutati.eu am fost ajutat de mai multe ori de parintele monah arsenie boca . de cite ori am avut vreun necaz si lam chemat pe parintele boca ,am fost ajutat.si ofst probleme pe care le consideram fara iesire.rugativa neincetat.doamnea juta .sarbatori linistite.

  6. Băi Iosife, care ești tu Balazs… fratele meu ungur, îți dau un sfat: pune, dracu, mâna și învață limba română, că de-aia ești atât de dobitoc, că stai toată ziua cu mintea în ”cele sfinte”! Dar probabil că așa te-a învățat șarlatanul ăla de arsenie boca: să fii cre(ș)tin îți va aduce izbăvirea! N-am văzut niciun penibil credincios să scrie măcar o propoziție CORECT românește!

  7. TOATA PROBLEMA ESTE CA OMUL NU ESTE INVATAT SA CHEME UN ARHANGHEL ,SAU MA ROG ESTE POSIBIL SI MAI MULTI ODATA,SI IN ACEST CAZ ALTI PROFITA LA MAXIM DE OM,ADICA CEI CE SE IMPART PRECUM CIOBANI CA ISUS RESPECTIV PREOTII….EI DE FAPT REPREZINTA LUMEA INTUNERICULUI DARUIND OMULUI LUMINA O LUMANARE INAINTE DE MOARTE…..
    ADEVARUL ESTE CUNOSCUT DE DUMNEZEU,SI TOTI INGERII,DAR OMUL ASA STIE SA SE ROAGE,CU TOATE CA NU STA IN BIBLIE SCRIS CA TREBUIE SA MA DUC LA BISERICA….CREDE CAREVA CA DUMNEZEU FACE AFACERI CU CEI VII,SAU CEI CARE MOR?…..BLASFEMIA PE PAMANT ESTE CHIAR BISERICA IN ZIUA DE CAND SA VANDUT LUI SATAN…..

  8. Exista aceste sisteme functionale de energie si este in beneficiul omului sa se conecteze la ele. (Exista indiferent de religie.) Unii o fac prin credinta, altii prin logica lucrurilor. Esential este sa pastram conexiunea cu sinele superior (vibratia prea joasa, problemele psihice, o sanatate precara sau deficiente ale creierului fac imposibil acest lucru). In rest, fiecare intelege prin INGERI ce poate, in functie de capacitatile intelectuale, nivelul spiritual si deschidere.

  9. Raymond @ Informatia va deveni veridica dupa ce incerci. In tot ce citesti aici nu e vorba, de fapt, de Ingeri sau religie. E vorba de ezoterie= cunoastere de sine. Faptul ca religiile preiau informatia veche intr-o forma sau alta si dirijeaza in felul lor energiile, e alta poveste. Toate aceste informatii duc, de fapt, la autocunoastere. Incearca daca vrei s stii cine esti de fapt si ce poti. Nu neaparat.

  10. am trecut si eu printr o experienta urata….am cazut rau de tot.mi am spart capu si am crezut ca mi am rupt coloana vertebrala.cand m am ridicat in picioare cu ajutorul pers.de langa mine,eram bucuroasa ca spatele e ok,insa incepusem sa nu mai vad cu ochiul stang,apoi la dreptul incepuse sa se restranga imaginea,faceam un efort greu de explicat de respiratie ,nu reuseam sa mai stau in picioare iar in momentul respectiv gandindu ma la copiii mei,mi au iesit din gura aceste cuvinte….ARHANGHEL RAFAEL TE ROG AJUTA MA !!! NU MA LASA ! DOAMNE ISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU MILUIESTE MA PE MINE PACATOASA ! va zic sincer ca din momentul in care am rostit numele de Arhanghel Rafael……..AM INCEPUT SA MI RECAPAT VEDEREA……….incet incet respiratie a revenit la normal.am avut vreo 1 luna si ceva probleme cu vederea,ma ametea in cap…m am rugat din nou la acest Arhanghel Rafael si m a ajutat sa mi revin.am mai trecut prin alte experiente si cred…..am vazut lucruri inexplicabile si da…………avem parte de ajutor de dincolo ,doar sa l cerem !

  11. Nu stiu de ce sunt aceste certuri pe baza credintei ? Cine imi poate mie impune convingerea lui !? Nu crezi, foarte bine…da cu capul…ptc sigur vei da !!! Apoi iti vei descoperi slabiciunile, ca doar om esti si le sti pe toate ca un copil mare…Nu mai convingeti lumea sa creada ptc il starniti pe demonul care sasluieste in el sicare, fara stirea lui il foloseste sa fie o unealta in scopul eliminarii adevaratei sale origini…necredinciosul este o forma de maimuta, avansata…dar care nu ajuns, inca la maxima capacitate de a se transforma in om, deocamdata urmeaza mersul evolutie si de aceea doreste enorm sa aibe dreptate…asa cunoaste finalul, maturizarea…Trebuie lasat sa faca aceasta cale, iar cand considera ca e momentul, poate…va incerca si evolutia pe verticala, nu doar pe orizontala…nu va suparati pt ofensele lui, inca nu este copt, iar ofensa este arma sa de a-si demonstra maretia, cunoasterea, suprematia…in aceste cazuri nu trebuie intervenit ptc e inutil ! Ajunge un raspuns scurt : „ok, ai dreptate”, iar mental adaugati „Doamne fi cu el !”…Nu uitati ca Lucifer a decazut tocmai din cauza orgoliului, dorinta de a demonstra ca este la fel cu Creatorul…si inca mai presus de El…

1 Trackback / Pingback

  1. Cerințe esențiale atunci când ne rugăm Îngerilor, pentru ca dorințele noastre să fie îndeplinite | Lumina Sinelui

Leave a Reply