Prin jurul anului 159 d.Ch. a aparut o secta crestina, numita a cainitilor, care raspandea o filozofie greu de explicat si de inteles cu privire la chestiunea binelui si a raului. Cainitii constituiau o secta de gnostici care pretindeau ca dispun de o cunoastere transcendentala si completa a naturii si a insusirilor lui Dumnezeu, ii venerau pe Cain, ucigasul lui Abel, si pe sodomitii cei cu apucaturi impotriva firii.
Aceiasi cainiti proslaveau in chip deosebit pe Esau, pe Core si pe Iuda Iscariotul. Si, pentru ca echilibrul sa fie stabilit, huleau toate figurile venerate din Vechiul Testament, Abel, Enoch, Noe, Abraham, Isaac si pe toti ceilalti, considerandu-i a fi impotriva adevaratei credinte in Dumnezeu.
In bizara lor filozofie ei sustineau existenta a doua entitati antagonice, anume Inteligenta binefacatoare si Inteligenta malefica. Acestea se aflau la baza Facerii si ele ii plamadisera pe Adam si pe Eva. Numai ca spiritele incatusate in aceste inteligente se materializasera ulterior si se impreunasera cu Eva, din care impreunari se nascusera prunci ce purtau caracterul puterii care le daduse viata. Astfel Abel, supus Creatorului Pamantului, era considerat de ei ca zamislit de un Dumnezeu pe care il numeau Ister. Dimpotriva, Cain fusese zamislit de intelepciune, principiul superior, asa ca trebuia venerat ca cel dintai dintre intelepti.
Dupa acesti cainiti, dintre toti apostolii numai Iuda cunostea marea taina a Facerii si tocmai din acest motiv l-a dat pe mana dusmanilor pe Christos, cel care voia sa-i impace pe oameni cu Dumnezeu. In opinia lor, Iisus ar fi fost cu adevarat Mesia numai daca ar fi predicat vrajmasia, asa cum anuntase la inceput, nu dragostea, un sentiment considerat de cainiti ca fiind absolut detestabil.
Desavarsirea intru credinta, sustineau ei, consta tocmai in a face cat mai mult rau posibil si in a comite toate nelegiuirile cu putinta pe fata pamantului. Evanghelia lor era aceea a lui luda si cartea cea mai venerata de ei era o scriere ciudata pe nume inaltarea Sfantului Pavel.
Aceasta doctrina a avut un netagaduit succes la timpul ei si unii ar putea vedea tot un succes peste milenii al aceleiasi dogme in aparitia unor curente mai recente, ca celebrii hippy sau hoardele neonaziste care se agita din ce in ce mai mult.
Comentariile sunt închise.