Auriculoterapia sau acupunctura urechii

In medicina traditionala chineza, acupunctorii se intereseaza in mod deosebit de punctele situate pe lobul urechii (ar fi mai mult de 120). Totusi, auriculoterapia, asa cum se practica ea in Occident, isi afla originile in alta parte. In cursul anilor 1950, un medic, doctorul Paul Nogier fondeaza o teorie pe ipoteza ca urechea simbolizeaza un fetus cu capul in jos. El cartografiaza 30 de puncte principale care corespund organelor si diferitelor parti ale corpului.

Ce principii de baza aplica?

Pavilionul urechii ar prezenta o analogie cu fetusul: lobul corespunde capului, conca corespunde abdomenului, marginea corespunde coloanei vertebrale. Stimularea punctelor reflexe ar permite astfel tratarea tulburarilor functionale. Auriculomedicina, o forma mai extrema a auriculoterapiei, utilizeaza aceasta stimulare ca pe un mijloc de diagnosticare, controland simultan reactia pulsului.

Ce indicatii are auriculoterapia?

Auriculoterapia in sens larg (medicina traditionala chineza sau Nogier) cunoaste mai multe registre de indicatii: ajutor in renuntarea la fumat, tratarea durerilor, reglarea tulburarilor sistemului nervos vegetativ (care regleaza in special respiratia, digestia, excretiile si circulatia). Totusi, in medicina traditionala chineza, stimularea punctelor de acupunctura ale urechii este folosita in multe alte situatii, conform diagnosticului stabilit de practician.

Cum se desfasoara o consultatie?

Practicianul cauta localizarea precisa a punctelor, cu un detector electric. El foloseste apoi diferite mijloace pentru a le stimula: exersand o apasare cu degetele, cu un ac, cu ajutorul unei raze laser sau asezand niste micro-varfuri montate pe un adeziv. In acest ultim caz, varfurile raman pe loc timp de mai multe zile. Aceasta tehnica este de multe ori folosita pentru a preveni efectele negative ale stresului (in asteptarea unui concurs, a unei reprezentatii etc.) sau pentru a facilita renuntarea la tutun.

Exista contraindicatii?

Auriculoterapia nu cunoaste o contraindicase majora, cu exceptia sarcinii, in timpul careia anumite puncte nu trebuie stimulate.

Ce recunoastere medicala are?

In cadrul medicinii traditionale chineze, stimularea unor puncte pe ureche este un caz particular de acupunctura. Cat despre teoria lui Nogier, ea n-a fost niciodata validata stiintific.