Animale si alte fapturi sacre

phoenix2Animale sacre ce apar in diverse mitologii si scrieri religioase sunt, in ordine alfabetica:

1 – Simbolul zeitei renasterii in mitologia egipteana este broasca, numita Heket, considerata primul animal care a populat apa;

2 – Broasca testoasa sacra a japonezilor este un simbol al lui “Kame” ce reprezinta longevitatea. Cei care poarta acel simbol vor abea o viata lunga. In China, acest animal simbolizeaza nordul si iarna. In mitologia indiana, lumea e reprezentata de o piramida ce are la baza o testoasa ce sustine pe carapace un elefant ce are la randul lui lumea in trompa. In mitologia greaca, zeul Hermes a facut din carapacea ei un instrument muzical, titera.

In civilizatia Maya, zeul lunii are o platosa facuta din carapacea unei broaste testoase. Longevitatea acestui animal este asociata la foarte multe popoare cu ideea de nemurire. In mitologia tibetana si in Bengal, broasca testoasa a fost aleasa de zeul creator pentru a aduce pamant de pe fundul Oceanului Primordial, avand astfel un rol important in geneza lumii.

3- Mitologia greaca ataseaza bufnita ( simbolul mortii si al intelepciuii asociat vietii) alaturi de zeita Atena, in timp ce sumerienii reprezentau zeita mortii sub forma unei femei goale inconjurata de 2 bufnite. In traditia ebraica, bufnita reprezinta diavolita mortii infantile, Lilith.

4- Calul este calarit de catre zeul soare. In mitologia nordica, Odin calarea un cal cu 8 picioare, Sleipnir. Si astazi apare acest simbol pe runele nordicilor. Doar zeii aveau dreptul sa sacrifice caii.

5- In religia islamica, Allah a creat camila din lutul pe care Azrail l-a adus pentru crearea lui Adam. In trecut camilele erau aduse ca jertfa pentru zeii pagani.

6- Cocorul era simbolul zeului Apollo in mitologia greaca si se crede ca era treaz in fiecare dimineata devreme pentru a spune rugaciunile. Pentru arabi si persani, organe ale cocorului, precum vezica biliara si creierul se credea ca au proprietati medicale miraculoase.

7- In traditia islamica, Allah a creat un cocos urias care avea picioarele in primul strat al cerurilor iar capul ii iesea prin al saptelea strat. Acesta este primul cocos care incepe sa cante noaptea, iar cocosii de pe pamantil urmeaza pentru a aminti oamenilor ca este timpul pentru rugaciune.

8- Corbul este ascociat cu moartea în toate mitologiile dar poate aparea si ca mesager al zeilor. Cei doi corbi din mitologia nordica, Hugin si Munin, sunt cunoscuti stand pe umarul stapanului lor, Odin, instiintandu-l de ce se petrece in lume. In mitologia celtica, zeitele Badn si Morrigan, regine ale razboiului si fantomelor, apar pe campul de lupta sub forma a 3 corbi. Pentru sufiti, simbolizau întunecimea unei perioade de separare de divinitate. In legenda potopului din mitologia mesopotamiana, corbul este singura pasare necredincioasa (din cele 3 pasari trimise in recunoastere: corbul, randunica si porumbelul), ce nu se mai intoarce la stapanul sau, Uta-Napistim, singurul supravietuitor al dezastrului.

9- Furnicile erau considerate de greci daunatoare recoltelor, dar erau totusi uimitoare prin capacitatea lor de a cara obiecte mult mai mari decat ele.

10- Lacustele sunt in traditia islamica printre primele animale create de catre Allah, din lutul din care a fost modelat si Adam. Creaturi inteligente, le-a fost mila de Adam, atunci cand a fost alungat din Rai. Aceste insecte au scrise pe aripi litere vechi arabe, ca: „Dumnezeu este unul”. Ele formeaza o armata redutabila si puternica pe care Allah le foloseste impotriva regatelor pagane.

11- Naparcile sunt femei si fete frumoase din epopea secolului xv, transfrmate vinerea la miezul noptii, care redevin oameni, chiar mai frumoase ca inainte, duminica.

12- Paianjenul, in mitologia islamica il ajuta pe Mahomed sa scape de urmaritorii sai, iar in cea greaca, zeita Atena o transforma pe tanara Arachne in paianjen pentru ca stia sa teasa mai bine decat ea. Popoarele africane credeau ca paianjenii pot atarna in aer fara sa cada. Ei vedeau un zeu in paianjen.

13- Pestele este simbolul lui Hristos pentru primii crestini. Desenul unui peste era semnul secret al credintei crestine in contextul politicii ostile ale imparatilor romani.

14- Porumbelul este pasarea-mesager trimisa de Noe in Biblie pentru a cauta pamant. Este une dintre formele trupesti pe care le ia Duhul Sfant. În mitologia greaca, porumbelul era pasarea Afroditei, fiind considerat un simbol al dragostei. În traditia araba, porumbelul este mesagerul norocului si al pacii.

15- Scorpionul era paznicul taramului nemuritorilor in traditia sumeriana. În Asia Mica era asociat zeitei lunii si a vanatorii, Artemis. În mitologia persana, scorpionul reprezinta toamna, moartea si distrugerea.

16- Sacalul era emblema zeului Anubis care insotea sufletele mortilor pe lumea cealalta in Egiptul antic. Este admirat pentru intelepciunea si viclenia sa.

17- Sarpele este, conform mitologiei, semn de reinnoire, intinerire si nemurire. În multe culturi este simbolul feminitatii. Dar sarpele poate fi si simbolul raului, pericolului sau ispitei. În Biblie, diavolul ia infatisarea sarpelui pentru a o ispiti pe Eva. In mitologia nordica, Jurmungand, sarpele urias care inconjura intreaga lume, se spune ca se va ridica din ape in ziua de Ragnarok si alaturi de giganti va aduce sfarsitul lumii. In traditia greceasca,  zeul medicinei, Asclepios, poarta pe toiag un sarpe sau doi serpi, care au puteri asupra vietii.

18- In unele zone din india (cel putin), sobolanii sunt considerati animale sacre si le este oferit cel mai regesc tratament.

19- Pisica era adorata in Egiptul antic fiind considerata mama sau creatorul. Bastet era zeita egipteana a pisicilor, femeilor si copiilor. Pisica este simbolul lumii paranormale, oculte, o lume dominata de senzatii. Aceste feline erau foarte importante pentru vechii egipteni pentru ca protejau recoltele de rozatoare. Uciderea unei pisici era pedepsita cu moartea. Cand murea o pisica stapanii isi radeau sprancenele in semn de doliu.

20- Zeul naturii nu are un rol prea insemnat in religia neo-pagana wicca, fata de zeita naturii (echivalenta Geei de la greci), dar are cateva ritualuri care i se adreseaza.  Cateva animale sacre ale lui sunt considerate ursul, lupul si cerbul, astfel incat, zeita naturii este reprezentata in multe picturi si pe altare, asezata intre un cerb si un lup.

Iata si cateva fapturi ce apar in mitologie si scrieri relogioase din vechi timpuri, despre a caror existenta nu stim daca sa credem sau nu:

1. Pasarea Phoenix este cunoscuta din Orientul Mijlociu si îndepartat pana la Mediterana si Europa, dar exista mentiuni despre o pasare similara si in america veche. Este o pasare care nu moare niciodata, ci se mistuie in flacari si renaste apoi din propria cenusa. La egipteni ea este pasarea Bennu, asociata ciclului zilnic al soarelui si ciclului anual al cresterii apelor Nilului, de unde legatura sa cu regenerarea si viata. In crestinism este o pasare sacra, simbol al reinvierii si emblema a Arhanghelului Mihail. Pasarea Maiastra din basmele romanesti este uimitor de asemanatoare cu Pasarea Simorgh a persanilor, care simboliza intelepciunea divint si perfectiunea umana.

2. Unicornul sau inorogul este un animal fabulos sub forma de cal cu un corn in frunte. Primul care a vazut un inorog e chiar chiar Adam, in Gradina Edenului. In mitologia chineza, unicornul era un animal benefic ce venea printre oameni doar cu misiuni importante. Aparitia sa era vazuta ca un semn bun, iar faptul ca nu a mai fost vazut de multe secole arata ca traim într-o perioada de decadere. Numele chinez al inorogului, Ki Lin, este similar cu Yin-Yang. In Vechiul Testament sunt sapte referiri clare la unicorn. Si Talmudul face referiri la el. In epoca medievala, el a devenit chiar simbolul lui Cristos. Licorna apare in unele planse din tratatele alchimice, indicand procesul transformarilor interioare pentru cei initiati.

3. In mitologia greaca apare centaurul, o fiinta imaginara, cu trup de cal si bust omenesc.

4. Alt monstru mitologic este minotaurul, care are capul de taur si trupul de om.

5. Dragonul (balaur, drac) este un monstru fabulos, cu gheare de leu, aripi de vultur si coada lunga de sarpe.  Putini stiu ca in unele regiuni tropicale exista o specie de soparla ce are de-a lungul corpului doua excrescente ale pielii sub forma de aripi, numit stiintific (Draco volans). Tot sub aceasta denumire apare si o reprezentare din blazoane si steme cu chip omenesc si barba formata din serpi incolaciti.

6. Sirena apare in mitologia greaca, precum o fiinta fabuloasa, femeie cu picioare si aripi de pasare si mai tarziu cu coada de peste, ce prin cantecele ei, ademenea pe cirabieri in locuri primejdioase.

Be the first to comment

Leave a Reply