Ananasul

ananasTimp de sute de ani, ananasul a fost considerat un fruct rar si scump. Ovidiu scrie: este cel mai delicios dintre fructe, un lux al zeilor si numai Venus are dreptul sa-l culeaga. In secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, ananasul era cultivat in sere artificiale in toata Europa de Vest, fiind apreciat de oamenii bogati ca fruct de decor si simbol al ospitalitatii si luxului. Era atit de rar si scump, incit in secolul al XIX-lea nobilii isi imprumutau fructele intre ei pentru a-si decora mesele cind aveau oaspeti. Ananasul este originar din regiunea Mato-Grosso din America de Sud, unde inca mai poate fi gasit astazi sub forma unei plante mici, salbatice, cu seminte numeroase, maronii inchis, de dimensiunea unui bob de orez. Localnicii il numeau nana, adica fruct delicios, si il venereaza si astazi printr-o sarbatoare inchinata lui.

Ca multe alte fructe exotice, ananasul este o adevarata bomba enzimatica, iar proprietatile sale in ceea ce priveste curatarea organismului, detoxifierea, purificarea intestinelor si a singelui nu sint egalate de nici un fruct.

In toata America Latina, ananasul a fost multa vreme prescris ca leac pentru raceli, infectii, efecte neplacute ale menopauzei, paraziti intestinali, febra, astm, boli cu transmitere sexuala, constipatie, gaze si abcese. Aceasta gama incredibil de larga de utilizari a fost confirmata de stiinta moderna, ananasul devenind una dintre bazele medicinei alternative. An afara de biotina, vitamina B12 si vitamina E, ananasul contine intreaga gama de vitamine si 16 minerale, inclusiv fier, calciu, cupru, zic, magneziu si iod. Ananasul este deosebit de bogat in beta-caroten (pro-vitamina A), vitamina C si complexul B de vitamine. Cu toti acesti nutrienti vitali, 100 de grame de ananas contin totusi doar 50 de calorii.

Enzimele din ananas combat multe boli
Un element extrem de folositor in combaterea mai multor probleme de sanatate este bromelainul, o enzima care se gaseste in cantitate mare in ananas si are proprietatea de a descompune proteinele. Bromelainul determina atenuarea hipertensiunii, intareste digestia si purifica singele. Enzimele proteolitice sint capabile sa reduca reziduurile proteice si sa combata parazitii intestinali. De aceea, pentru acest gen de probleme se apeleaza la produse pe baza de bromelain, dar anananasul proaspat este la fel de eficient.

Aceasta enzima, conjugata cu altele care se gasesc de asemenea in ananas, poate stopa proliferarea celulelor canceroase si impiedica formarea metastazelor, intarind sistemul de aparare al organismului. Nu s-a demonstrat instalarea dependentei fata de acest produs nici dupa ani intregi de utilizare.

Ananasul ajuta la slabit
Bromelainul dreneaza, are actiune purgativa si detoxifica. Din aceasta cauza, ananasul este folosit la scara larga in cadrul curelor de slabire. Numeroasele minerale pe care le contine acest fruct ajuta, de asemenea, la mentinerea in organism a unui echilibru intre acizi si baze. Bromelainul echilibreaza cantitatile de hormoni eliberate, de aceea este foarte folositor pentru femeile cu probleme menstruale sau legate de menopauza.

Ananasul previne aparitia bolilor circulatorii
Ananasul ajuta la subtierea singelui si imbunatateste irigarea creierului. Datorita contintului mare de triptofan si serotonina, ananasul influenteaza in mod pozitiv starea psihica si ajuta la inlaturarea sentimentelor de depresie si a lipsei de concentrare. Consumul de ananas ne ajuta deci la pastrarea bunei dispozitii si la abandonarea obiceiurilor nesanatoase. Consumul a jumatate de fruct de ananas pe zi, preferabil crescut in mod natural si fara ingrasaminte, este ideal pentru prevenirea unor boli precum hipertensiunea, artrita, reumatismul si cancerul.

Ananasul mentine pielea tinara
Din ananas se pot face produse cosmetice naturale acasa. Cremele de ananas catifeleaza pielea si o intineresc. An Statele Unite exista o multime de linii de produse cosmetice naturale bazate pe ananas, care detine secretul intineririi si frumusetii, atit in interiorul cit si in exteriorul organismului.