Oamenii au la dispozitie „o fereastra” de sase ore in care amintirile inspaimantatoare pot fi sterse din subconstientul lor, potrivit unui studiu publicat recent in revista Nature, informeaza BBC News Online citat de Mediafax. Retrairea unei amintiri infricosatoare deschide calea catre ceea ce expertii considera „o fereastra de reconsolidare” – o perioada limitata de timp in timpul careia o amintire neplacuta poate fi transformata intr-o amintire buna.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din New York a reusit sa neutralizeze amintirile care provoaca frica actionand in cadrul „ferestrei” de sase ore. Ei spera ca studiul lor sa fie de folos persoanelor care sufera de diverse afectiuni, precum sindromul stresului posttraumatic. In cadrul studiului, voluntarii au fost conectati la o serie de electrozi si au fost supusi unor socuri electrice de intensitate mica de fiecare data cand le-a fost aratata imaginea unor patrate colorate diferit, pentru a-i face sa se teama de aceasta imagine, ceea ce s-a si intamplat.
In etapa urmatoare, cercetatorii au facut un contraexperiment, pentru a stopa frica. Ei le-au aratat voluntarilor aceeasi imagine, insa de aceasta data fara sa mai aplice socurile electrice. In acest fel, oamenii de stiinta au aflat ca aceasta strategie a avut succes, insa numai daca voluntarii au fost obligati sa isi aminteasca mai intai experienta infricosatoare din etapa precedenta, fiind nevoiti sa si-o reaminteasca in primele sase ore de la inceperea acestui „tratament”. Totodata, cercetatorii au remarcat ca aceasta metoda a oprit frica voluntarilor doar in cazul imaginilor specifice, a patratelor colorate, de natura sa declanseze amintirea infricosatoare, sugerand astfel ca procesul de stergere a amintirilor neplacute are tinte extrem de precise.
Sursa: www.mediafax.ro